To je to što me zanima!

'Tolušić je ljude htio pozvati na kupnju kvalitetnih proizvoda...'

Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade kazala je i da je kao članica Nadzornog odbora HBOR-a glasala za odobravanje kredita tvrtkama u okviru koncerna Agrokor...
Vidi originalni članak

Martina Dalić u petak je u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta komentirala najavu tužbe Europske komisije, koja zbog Zakona o Ini želi tužiti Republiku Hrvatsku, a dotaknula se i sjednice Nadzornog odbora HBOR-a, čija je snimka jučer objavljena u javnosti.

Dalić je istaknula da izvješće Europske komisije ne znači tužbu, nego znači zaključenje konačnog postupka, prenosi N1.

- Hrvatska resorna ministarstva u dijalogu su s Europskom komisijom i tražimo rješenja kako da se na primjeren način zaštite nacionalni interesi Republike Hrvatske u energetskoj sigurnosti, a da to bude u skladu s pravnom stečevinom. Tajming u kojem će biti moguće izmijeniti zakon ovisi o razrješenju dioničara u Ini i dovršetku arbitraže koje se u tom dijelu vode - rekla je Dalić, dodavši da će s hrvatske strane resorno ministarstvo uložiti najveći napor da se nađe rješenje i usklađivanje s Europskom komisijom.

Komentirala je i jučerašnju izjavu ministra poljoprivrede, Tomislava Tolušića, koji je strane trgovačke lance prozvao za uvoz pekarskih proizvoda.

- Ja sam jučerašnju izjavu i poruke ministra Tolušića shvatila kao poziv na kupovanje kvalitetnih proizvoda, koji dolaze na tržište najkraćim putem i jasno je da je hrvatsko gospodarstvo otvoreno, da smo članica Europske unije i da je tržište otvoreno, a ono što želim jesu kvalitetni i svježi proizvodi najviše kvalitete dostupni našim građanima i to je ono ako sam ja razumjela u pozivu Tolušića - rekla je Dalić.

Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade kazala je i da je kao članica Nadzornog odbora HBOR-a glasala za odobravanje kredita tvrtkama u okviru koncerna Agrokor.

Istaknula je da je Agrokor, u trenutku kad se donosila odluka o odobravanju kredita bio u privatnom vlasništvu te imao pozitivne ocjene i pozitivna izvješća rejting agencija. 

- Svima je poznato kojom se brzinom pogoršavala situacija u Agrokoru nakon toga, kao što je svima poznata i brzina reakcije hrvatske Vlade. Danas, tri mjeseca nakon što se u Agrokoru provodi izvanredna uprava, prema svim informacijama kojima raspolažem, dinamika plaćanja u Agrokoru je usklađena sa zakonom i rokovima, hrvatski poduzetnici danas mogu računati da će potraživanja biti u skladu s ugovorom i to je jedan od najvećih rezultata izvanredne uprave u ovom trenutku - kazala je Dalić.

- Ne mogu reći da je kredit bio kriva odluka, jer je odluka donesena u vrijeme i temeljem informacija koje su odboru date. U isto to vrijeme neke su druge banke odobravale kredite Agrokoru, a neke od njih i nakon HBOR-a. Naknadna zaključivanja i razmišljanja što bi bilo kad bi bilo u ovome je slučaju bespredmetno, jer podaci, bilance su sadržavale podatke kakve su sadržavale. Jedan od razloga zašto se u Agrokoru i provodi izvanredna uprava je jer je ustanovila da poslovne knjige Agrokora sadrže greške. To u odobravanju ovog kredita nije bilo poznato. Imao je ocjene rejting agencija i izvješće revizora. Ovdje se radi o činjenici da se treba umjeriti na ono što se u stvarnosti dogodilo, a dogodilo se da je u jednoj privatnoj kompaniji iz razloga koje mi sad ne znamo došlo do naglog urušavanja poslovanja, a hrvatska Vlada je učinila ono što je bio njezin zadatak. Poruka da je hrvatska Vlada u stanju reagirati pravovremeno i zaštititi gospodarstvo, građane i zaposlenost čak i od najvećih gospodarskih rizika. To bih prepoznala kao najvažniju poruku proteklog razdoblja i najvažniju poruku krize u Agrokoru - kazala je Dalić.

Idi na 24sata

Komentari 51

  • resi 16.07.2017.

    Poznajem proizvode iz Lidla itd još iz života u Njem. Nakon nekog vremena otkrila se alergija na pojačivače okusa Naši su proizvodi su u principu bolji, proizvodnja je transparentnija, manji transport i slično.Poznato je da hrana najbolje "šmeka" tamo gdje se proizvodi, prijevozom na velike udaljenosti gubi na kvaliteti. Zašto kupovati sardinu iz Vijetnama, grašak iz Mexika, češnjak i grah iz Kine i ostalo. Namirnice koje se moraju čuvati u hladnjaku; da li znate otkuda dolaze i koliko su puta nanovo prepakiravane. Koliko pojačivača okusa se nalazi u gotovim proizvodima, aroma, boja itd. Zašto su strani slatkiši npr. keksi itd. jeftiniji od Kraševih, pogledajte sastav odnosno sitno pisano, Keks sa lješnjakom nije vidio lješnjaka, o slancima i ostalim grickalicama da i ne govorim. U svim su proizvodima arome, za mliječne sladokusce: jogurt od jagode nje vidio jagodu, gomila boje i aroma. Trenutna korist od kupovine jeftinih proizvoda obija nam se već sada u glavu, to je spirala, nitko ne postoji kao jedinka već smo zajednica, kad propadaju jedni, na kraju će propasti svi. Strani proizvodi ne samo što su nekvalitetni, nego se kao surogati prozvode u drugim zemljama nego njihovi originali, i povrh svega su skuplji kod nas nego u matici zemlji. Zašto?? Zato što smo mi možda bogatiji od Njemaca pa nam s pravom zaračunavaju i do 30 % skuplje svoje proizvode? Tolušić je super, pljuju ga mali sitni egoisti što misle samo na sebe i na sada.

  • KOKKYCH 16.07.2017.

    Da nije to ona ista niškoristi koja je kao ministrica financija ostavila iza se e 25 milijardi deficita ili po naški, minusa ? Da ne bi ona meni sad nešto objašnjavala ?

  • fallout2 15.07.2017.

    meni tolušić izgleda kao da jede previše kruha

Komentiraj...
Vidi sve komentare