To je to što me zanima!

Dan žalosti u Belgiji: Minuta šutnje za žrtve poplava

U glavnome gradu Belgije, autobusi, vlakovi podzemne željeznice i tramvaji stali su u podne kako bi odali počast žrtvama.
Vidi originalni članak

Belgija je u podne minutom šutnje odala počast žrtvama poplava koje su pogodile tu zemlju prošli tjedan i usmrtile najmanje 31 osobu, prema privremenim podacima.

Belgijski kralj Filip i kraljica Matilda odali su počast u Vatrogasnom domu u Verviersu, jednoj od općina najteže pogođenim vremenskom nepogodom.

Agencija France presse javlja da su sirene odjekivale iz vojarna diljem zemlje u utorak, na Dan žalosti u Belgiji za žrtve katastrofalnih poplava.

Prema privremenim podacima, velike poplave izazvane kišama biblijskih razmjera progutale su 14. i 15. srpnja desetke kuća, pri čemu je poginula najmanje 31 osoba.

UŽIVO: KATASTROFA U EUROPI Završile su akcije spašavanja u Belgiji: Najmanje 31 poginuli

Ne zna se sudbina još 70 ljudi "koje još smatraju nestalima ili se s njima ne može stupiti u kontakt", navodi krizni centar.

Ta brojka je ipak pala u zadnja 48 sata kako se postupno uspostavljaju telefonske linije koje su zbog nepogoda bile prekinute.

U Njemačkoj je, prema sadašnjim podacima, 165 osoba poginulo u poplavama i gotovo su sve žrtve na zapadu u  dvjema saveznim pokrajina Porajnja, no riječ je također o privremenim podacima. U Njemačkoj se još oko 170 osoba smatra nestalima.

U Belgiji je osim minute šutnje u podne i jednu minutu, počast žrtvama obilježena i spuštanjem zastava na pola koplja.

Sve europske zastave spuštene su u utorak ujutro pred zgradom Europske komisije.

I gradski prijevoz stao u podne

U glavnome gradu Belgije, autobusi, vlakovi podzemne željeznice i tramvaji stali su u podne kako bi odali počast žrtvama.

Od petka se voda postupno povlači u poplavljenim zonama.

"Stanje se stabiliziralo", navodi krizni centar i sada je moguć pristup do unesrećenih područja.

Kuće zjape odvaljenih zidova, vozila su nagomilana jedna na druge, gomila je opada i nanosa posvuda: povlačenje vode i sumnje pokazalo je apokaliptične prizore katastrofe.

"Te mi slike ne izlaze iz glave  (...) Računajte na nas da ćemo vam pomoći, nećemo zaboraviti", rekao je premijer Alexander De Croo u otvorenom pismu unesrećenima i spasilačkim ekipama koje je objavljeno u utorak.

Baš kao i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je za vikend obišla poplavljena područja, i belgijski premijer obišao je postradale.

UŽIVO: KATASTROFALNE POPLAVE Poplave u Njemačkoj i Belgiji odnijele su 170 života: Šteta će se brojati u milijardama eura

Takvih poplava dosad nije bilo u našoj zemlji, rekao je De Croo u petak kada je najavio Dan žalosti u utorak, upravo dan uoči nacionalnog blagdana koji se slavi 21. srpnja i ove godine će zbog nesreće biti obilježen skromno.

Tako je belgijski grad Bruxelles otkazao svoj "nacionalni bal", a Namur, glavni grad Valonije, neće održati vatromet.

Ovo je prvi put od 2016. da Belgija ima Dan nacionalne žalosti, a te 2016. Belgija je žalila za žrtvama džihadističkih napada u kojima su teroristi ubili 32 osobe i ranili više od 340 u Bruxellesu.

Strašne poplave prošli tjedan su, osim Belgije i Njemačke, pogodile i Luksemburg i Nizozemsku, ali nisu izazvale ljudskih žrtava.

Nizozemski premijer Mark Rutte ocijenio je da su vremenske nepogode "bez dvojbe" posljedice klimatskih promjena.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare