To je to što me zanima!

Momčila Perišića osudili na 27 godina zatvora zbog zločina

Bivši načelnik Generalštaba jugoslavenske vojske optužen je za pokolj u Srebrenici, teror u Sarajevu i za raketiranje Zagreba. Tužitelji su za njega tražili doživotni zatvor
Vidi originalni članak

Sud u Haagu osudio je Momčila Perišića (67) na jedinstvenu kaznu od 27 godina zatvora. Bivši načelnik Generalštaba jugoslavenske vojske optužen je za pokolj u Srebrenici, opsadu i teror u Sarajevu te za raketiranje Zagreba. 

>>> Za što je sve Momčilo Perišić optužen pročitajte OVDJE

Sudac je kazao kako su do danas ispitali 100 svjedoka, a suđenje traje već tri godine. Terete ga za ubojstva, ratni zločin te zločin protiv čovječnosti. Sudac je kazao kako je Perišić znao za teške zločine u Srebrenici i Sarajevu. Osim toga, kaže kako su prema izjavama svjedoka zaključili da je Perišić bio upozoren na zločine vojske Republike Srpske u Sarajevu. Kako je kazao, Perišić je znao i za granatiranje Sarajeva i Zagreba, a zločine nije spriječio, niti je kaznio svoje podređene.

Vijeće je zaključilo kako je vojska Republike Srpske ovisila o logističkoj podršci koju je nadgledao Perišić. Kazali su kako su Perišićeva djela imala značajne efekte za zločine koje je počinila VRS. 

Perišić je u Haag dobrovoljno došao 7. ožujka 2005., a do početka suđenja 2. listopada 2008. je bio na privremenoj slobodi. 

Perišić u Zadru osuđen na 20 godina zatvora

Umirovljeni srbijanski general Momčilo Perišić svoj je „ratni put“ započeo u Zadru, gdje je u činu pukovnika JNA bio zapovjednik Artiljerijskoga vojnoga centra Ante Banina. Iz jugo-vojarne u gotovo samom središtu grada zapovijedao je granatiranje civilnih objekata tijekom rujna i listopada 1991. godine. Tada je zbog neprestanoga raketiranja Zadra ubijeno oko 30 civila, a srušeno je ili oštećeno više od stotinu gospodarskih, stambenih, povijesnih i sakralnih objekata. Zbog toga se Perišiću, doduše u odsutnosti, 1996. godine sudilo za ratni zločin protiv civilnoga stanovništva. Pravomoćno je osuđena na tada najvišu zatvorsku kaznu od 20 godina. Međutim haško tužiteljstvo Perišićevi zločini na zadarskom području nisu zanimali, što u Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru komentiraju činjenicom da mu se u Haagu i nije moglo suditi za djelo, za koje je već osuđen na zadarskom sudu. 

Druga presuda za raketiranje Zagreba

Presuda Momčilu Perišiću zbog raketiranja Zagreba je druga haaška presuda zbog napada na Zagreb. Haaški sud je 2008. godine osudio bivšeg vođu hrvatskih Srba, Milana Martića, na 35 godina zatvora, a između ostalog su ga osudili i za raketiranje Zagreba. Utvrdili su kako je Martić osobno izdao nalog za taj napad.

Idi na 24sata

Komentari 162

  • GoranZubic 07.09.2011.

    Ne damo ti Tudjmane ni metra, otadzbine naseg kralja Petra! I- U Krajini pravoslavne svece, nikad niko ugasiti nece. ... Dok je Srba i Krajine bice, jos radjaju majke Obilice. II- Zelio si Petrinju i Glinu, sahovnicu da stavis u Kninu. A znao si nece biti tako, Krajisnici ne daju se lako. III- Setices se nekad Vukovara, grada Knina i starog Mostara. Bolece te i Kupreska vrata, tamo vise i nema Hrvata.

  • lisce 06.09.2011.

    malo...premalo...

  • Lipov hlad_1 06.09.2011.

    samo?

Komentiraj...
Vidi sve komentare