To je to što me zanima!

Paklena vrućina: U Sl. Brodu i Osijeku izmjerili 39 stupnjeva

Danas je vrhunac toplinskog vala. Već u sedam sati u Splitu je izmjereno 27 stupnjeva. Živa u termometru se penjala i preko 40 stupnjeva Celzija na suncu
Vidi originalni članak

 Pakleni ponedjeljak mnogima će ostati u sjećanju nakon što je cijelu Hrvatsku zahvatio toplinski val. Iako su službene temperature mjernih postaja nekoliko gradova pokazivale 38 stupnjeva u hladu, na suncu je bilo i do 10 stupnjeva više. Čitatelji 24sata slali su fotografije svojih termometara pa je tako iz Splita stigla fotografija na kojoj termometar u automobilu pokazuje čak 50 stupnjeva Celzija, a u Imotskom 49,9. 

U 17 sati i Slavonskom Brodu i zračnoj luci Osijek 39 stupnjeva

Prema podacima DHMZ-a, najviše temperature izmjerene su u zračnoj luci u Osijeku te u Slavonskom Brodu gdje je u 17 sati izmjereno 39 stupnjeva Celzija. U ostatku Hrvatske bilo je tek stupanj ili dva niže. 

Da će biti zaista pakleno, bilo je jasno već od jutra. Od sedam sati temperature su u većini gradova porasle za nekoliko stupnjeva. U devet sati u Zagrebu je bilo 28 stupnjeva, kao i u Zadru, Sisku, Pazinu, Osijeku, Krapini i Dubrovniku. Na stupanj više grijali su se Šibenik, Rab, Ploče i Makarska. U 10 sati najtoplije je bilo u Šibeniku gdje su izmjerena 33 stupnja Celzijeva. Stupanj manje zabilježen je u Osijeku, Hvaru, Malom Lošinju, Ogulinu, Splitu i Varaždinu.

Pojačane intervencije Hitne pomoći

Dio građana nije poslušao savjete liječnika pa je tako u Karlovcu zabilježen veći broj intervencija, a uglavnom je bila riječ o starijim ljudima ili srčanim bolesnicima. U Slavonskom Brodu za 30 posto porasle su intervencije timova Hitne pomoći, a samo u ponedjeljak ujutro morali su izaći na sedam intervencija povezanih s visokim temperaturama. Broj intervencija povećao se i u Zadarskoj županiji te u Zagrebu, a u Puli je oko 14 sati na ulici kolabiralo dvoje ljudi. 

U Kninu, koji je i danas bio među najtoplijima u Hrvatskoj, nije bilo poziva Hitnoj pomoći vezano za vrućine. 

Idi na 24sata

Komentari 309

  • podravlje1 30.07.2013.

    zamislite vani +40 a zaljubljen do ušiju :))) Gori izvana gori iznutra :)))))

  • NenadZG 30.07.2013.

    Jučer mi je auto bilo 44C, a ljudi na Vukovarskoj rade križanje.

  • kamujikobajaši 30.07.2013.

    preživjeli mi to uz našu dravu može nešto zahtjevnije

Komentiraj...
Vidi sve komentare