To je to što me zanima!

Danska kraljica u Hrvatskoj: Kreira odjeću, slika i ilustrira

Margareta II. i princ Henrik danas dolaze u Hrvatsku s danskim investitorima i gospodarstvenicima, koji će biti na dansko-hrvatskom gospodarskom forumu
Vidi originalni članak

Književna prevoditeljica, dizajnerica odjeće i kazališnih kostima, ilustratorica, intelektualka koja je studirala na pet europskih sveučilišta i tečno govori četiri strana jezika te strastvena pušačica. Sve je to kraljica Danske.

Margareta II. (74) jedna je od dvije kraljice u Europi i prva žena na čelu neke skandinavske monarhije od 14. stoljeća. Naslijedila je oca Frederika IX. na danskom tronu 1972., zahvaljujući promjeni zakona iz 1953. Margaretina majka bila je švedska princeza Ingrid. Danska kraljica poznata je kao najveća intelektualka među europskim monarsima. Diplomirala je filozofiju u Kopenhagenu, arheologiju na Cambridgeu i političke znanosti u Aarhusu, na pariškoj Sorbonnei i Školi ekonomije u Londonu.

Udana je za francuskog plemića i diplomata Henrija de Labordea de Monpezata, s kojim ima dva sina. Kraljica uživa u umjetnosti i kreativnom izražavanju. Imala je nekoliko samostalnih izložbi slika, a pod pseudonimom Ingahild Grathmer ilustrirala je dansko izdanje Tolkienove trilogije "Gospodar prstenova" 1977.

Osmislila je kostime za nekoliko izvedbi danskoga kraljevskog baleta, a kreira i svoju garderobu. Iako se ne odriče cigareta, od 2006. ne puši u javnosti. 

Margareta II. i princ Henrik danas dolaze u Hrvatsku s danskim investitorima i gospodarstvenicima, koji će sudjelovati na dansko-hrvatskom gospodarskom forumu. Susrest će se s predsjednikom Josipovićem te posjetiti proizvodni pogon Carlsberga u Koprivnici.

Dansku kraljicu i princa primit će i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • Trendsetter 21.10.2014.

    U politici nema slučajnosti. Danska kraljevska obitelj je u vrhu europske političke hijerahije. Posjet u ovom političkom trenutku sigurno nije slučajan, i najavljuje konačni pad komunističko-udbaške "elite" koja ovu zemlju uporno gura u propast.

  • Mira Ravlic 21.10.2014.

    Pazite mi dobro na moju kraljicu, ona je divna žena , Danci se ponose sa njom, ona je dosta toga dobrog uradila a i sad radi, zaista svi ju obožavaju.

  • muskarac 21.10.2014.

    sve dok se ne sredi birokracija i ne smanje porezi firmama ovi posjeti su za k$"%c!

Komentiraj...
Vidi sve komentare