To je to što me zanima!

Darovali Mihaelove organe: Naš sin živi u petero ljudi

Mihaelu Butkoviću (8) traktor je smrskao lubanju. Roditelji su šest dana gledali sinovu agoniju u borbi za život. Preminuo je u četvrtak u bolnici
Vidi originalni članak

Šest dana majka Janja i otac Damir Butković gledali su agoniju sina Mihaela (8). U bolnici se borio za život. Na njega je 10. travnja ispred kuće u Tordincima nedaleko od Vinkovaca naletio traktor i smrskao mu lubanju. Unatoč liječničkim naporima, dječak je preminuo prošli četvrtak.
Iako shrvani bolom, Janja i Damir odlučili su se za hrabar, ali vrlo plemenit čin. Donirali su sinove organe, njih čak pet, koji su bili sasvim zdravi, i time spasili pet drugih života.
- Liječnici nam nisu davali nikakve nade u oporavak. Dan prije smrti pitao sam suprugu hoćemo li donirati njegove organe ako umre. To mi se oduvijek činilo ispravnim. Nismo puno razmišljali. Da je naše dijete bolesno, i mi bismo željeli da mu netko donira organ. Dali smo pristanak i liječnik nam je sutradan samo rekao da su uzeli svih pet organa, a jedan poslali u Italiju. I to nam je dovoljno. Ne želimo znati ništa više; ni koje organe, ni kome su otišli, ni da nam netko zbog toga zahvaljuje. To što dio Mihaela živi u nekome nama je velika utjeha sad - ispričao je neutješni otac Damir.
Mihael je, kažu roditelji, nastradao u neshvatljivoj nesreći. Potrčao je za loptom na cestu. Prema njemu je išao traktor. Majka je vikala sinu da stane. Dječak je pokupio loptu, ali je traktor iz nekog razloga, kažu roditelji, skrenuo prema njemu. Kotačem mu je prešao preko glave. Vozač traktora je suseljanin J.B. (68). Od tuge je izvan sebe, a Mihaelovi roditelji ga tješe i ne optužuju ni za što.

ČEKAJUĆI ORGANE, SVAKI DAN U EUROPI UMRE 11 LJUDI
Eurotransplant International Foundation (EIF) postoji od 1967. Umrežuje sve bolnice ili laboratorije povezane s transplantacijom organa u Hrvatskoj, Sloveniji, Nizozemskoj, Luksemburgu, Njemačkoj, Belgiji i Austriji. Pacijenti na jedinstvenoj međunarodnoj listi čekaju organ, a dobivaju ga čim se pojavi u bilo kojoj zemlji članici. Hrvatska je pristupila EIF-u prije skoro tri godine, a broj naših donatora otad se povećao. Čekajući spasonosni organ, na dan umre 11 Europljana.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • angel7 21.04.2009.

    maleni pocivao u miru bozjem,a vama roditelji iskrena sucut i svaka vam cast na toj plemenitoj gesti.

  • teuta 21.04.2009.

    pokoj dusi malenoga, sucut roditeljima.

  • luna2 21.04.2009.

    jogobella-prekrasno rečeno

Komentiraj...
Vidi sve komentare