To je to što me zanima!

Dekan sveučilišta u Splitu odmah je predao ključeve

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Zagrebački će se studenti Pravnog fakulteta u 17 sati, u znak podrške kolegama okupiti na Trgu maršala Tita te u povorci otići do Filozofskog
Vidi originalni članak

Prosvjedi studenata u Splitu bili su razjedinjeni. S jedne strane je Nezavisna studentska inicijativa koja traži da se odmah uvede besplatno obrazovanje, a s druge Studentski zbor Sveučilišta u Splitu koji se zalaže za postupne promjene sustava školarina. Prvi su oko 9 sati zauzeli zgradu u Radovanovoj ulici, jednu od 7 lokacija splitskog Filozofskog fakulteta. Oko stotinjak članova Nezavisne studentske inicijative oboružanih transparentima, uz povike i žviždanje prekinuli su redovitu nastavu.
- Pridružili smo se našim kolegama u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Zadru s kojima dijelimo plan i program. Za razliku od splitskog Studentskog zbora tražimo odmah besplatno visoko obrazovanje na svim razinama. Očekujemo da nam se pridruže i drugi splitski fakulteti -  kazao je jedan od glasnogovornika splitske Nezavisne inicijative koji u javnosti ne žele istupati pod svojim imenima. Uvesti će, kažu, za blokade alternativne programe s profesorima koji ih podržavaju i studentske tribine. Dekan Josip Milat podržao je studentske zahtjeve za besplatnim školovanjem i bez pogovora dao im ključeve zgrade, a tražio je da blokada fakulteta bude civilizirana. U podne je  ispred nove Sveučilišne knjižnice u kampusu na Visokoj 20-ak članova Studentskog zbora i Udruge "Studenti za studente" održalo malen, ali bučan prosvjed protiv povećanja školarina.
- Naši su zahtjevi smanjenje školarina iduće akademske godine za 50 posto, a potpuno ukidanje školarina očekujemo u idućih 5 godina - poručio je Petar Razović, predsjednik Studentskog zbora.Obje skupine splitskih studenata podržao je Ivan Ruščić, predvodnik lanjskih prosvjeda srednjoškolaca oko državne mature i njegovi prijateljI iz Udruge srednjoškolaca Splita.
- Dajemo punu potporu studentima da se izbore za besplatno obrazovanje. To se tiče i nas srednjoškolaca koji ćemo za koju godinu naći se u istim problemima kao i oni - kazao je Ruščić. Dr. Ivan Pavić, rektor Sveučilišta u Splitu pohvalio je Studentski zbor jer je u svojim zahtjevima za postupnom promjenom školarina imao u vidu lošu proračunsku situaciju države.

ZADRANI NASTAVILI S BLOKADOM NASTAVE
Studenti zadarskoga Sveučilišta i u petak nastavljaju blokadu. Ministru znanosti Draganu Primorcu u četvrtak navečer su ironično zahvalili na potpori, te mu poručili da će se zahvaljujući takvoj njegovoj potpori blokada i dalje nastaviti. Na njegovu izjavu da bi im sveučilišta trebala vratiti školarini, zadarski studenti odgovaraju kako su sveučilišta i fakulteti samo posrednici.
- Pitanje je tko će plaćati školarine, država ili studenti. Mi mislimo da treba država iz proračuna. Zato neka ministar ne pere ruke od svega, jer ovo je itekako pitanje njegova resora - jednoglasni su zadarski studenti. O njihovom su se prosvjedu, kako su rekli, počeli zanimati i svjetski mediji. U četvrtak je o blokadi hrvatskih sveučilišta izvještavao španjolski radio iz Barcelone.

ZAGREBAČKI STUDENTI IZLAZE NA ULICE
Zagrebački će se studenti Pravnog fakulteta u 17 sati, u znak podrške kolegama s Filozofskog fakulteta, okupiti na Trgu maršala Tita te u povorci otići do Filozofskog fakulteta.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • borovcanin 24.04.2009.

    grrrrrrrrrrrrrr Kazalisšni trg

  • BERISLAE 24.04.2009.

    DA,a ja mislim da bi država trebala osim ukidanja školarina i platiti studente,recimo 500 eura dnevno ne bi bilo loše.To će sve donijeti SDP kada pobijedi,kao i 200000 radnih mjesta,hahaHaha.

Komentiraj...
Vidi sve komentare