To je to što me zanima!

Detaljne karte: U slučaju jakog potresa ove će se kuće srušiti

Karte analiziraju obilježja i prometnu infrastrukturu, detaljne karte seizmičkog rizika za stanovništvo, materijalna dobra i prometnu infrastrukturu. Analiziraju i sekundarne rizike poput rizika od poplava
Vidi originalni članak

Hrvatska udruga kriznog menadžmenta na svojim je stranicama objavila procjenu rizika i ranjivosti od potresa za četiri hrvatska grada: Zagreb, Rijeku, Split i Dubrovnik. 

- Obzirom na visoki rizik od potresa gdje Republika Hrvatska spada među najugroženije države Europe, Hrvatska udruga kriznog menadžmenta izradila je aktivaciju Copernicus Emergency Management Service-a za korištenjem satelitskih sustava daljinske detekcije u potpori izrade procjene rizika i ranjivosti od potresa visoke pouzdanosti najugroženijih hrvatskih gradova: Zagreba, Rijeke, Splita i Dubrovnika - piše na stranicama HUKM-a gdje su objavljene i karte.

Zelena boja predstavlja najmanju opasnost, žuta predstavlja relativno sigurna područja, a crvena najnesigurnija područja. Najranjivija su područja sami centri gradova. Redom su prikazane karte potresa sa Zagreb, Split, Rijeku i Dubrovnik.

Ukupno su izrađene 42 karte, a odnose se na pregledne karte analiziranog područja, obilježja i prometnu infrastrukturu, detaljne karte seizmičkog rizika za stanovništvo, materijalna dobra i prometnu infrastrukturu.

Uz to, obrađeni su i sekundarni rizici poput aktivacije klizišta, erozije terena, rizici od poplave. Priloženi su i evakuacijski putevi za građane s lokacijama gdje su mjere smanjena rizika. Detaljnije karte pogledajte ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 50

  • Znamdaneznam 03.10.2017.

    Lik koji je radio vise zgrada na kvartu su crvene a one uz nasip zute pa sada tko koga je... i zasto ? Vazno da ste vi lovu uzeli za procjenu svaka cast na lopovluku

  • Rikikiki 03.10.2017.

    Kod mene u zgradi kad renoviraju ruše nosive zidove kako se kome svidi.Kao ono,ma kakav potres kod nas!!!

  • AnteVukelić 03.10.2017.

    Tko financira ovakve nebuloze?

Komentiraj...
Vidi sve komentare