To je to što me zanima!

Digitalno doba: Čak 115 škola uče djecu o sigurnom internetu

Više od 6000 učenika uključilo se u Dan sigurnijeg interneta da bi naučili kako odgovorno koristiti društvene mreže i mobitele. Glavni je cilj upozoriti na sigurnije korištenje online tehnologije
Vidi originalni članak

Sigurnost na internetu jedno je od bitnih pitanja u odgoju djece pa o tome moramo aktivno početi razmišljati, istaknuo je Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanju djecu.

Povodom obilježavanja globalnog Dana sigurnijeg interneta 7. veljače, Centar već treću godinu zaredom, u suradnji s Microsoft Hrvatska, organizira edukacije u hrvatskim školama. Glavni je cilj upozoriti na sigurnije i odgovornije korištenje online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima. Edukacije se provode u sklopu projekta “Safer Internet Centre Croatia: Making internet a good and safe place”, koji financira Europska unija. Kroz projekt će se na Dan sigurnijeg interneta održati predavanje Skype for Business namijenjeno učenicima svih uključenih škola, a potom će i svaka škola pojedinačno na lokaciji napraviti i radionicu.

Poučeni prošlogodišnjim iskustvima, organizatori su ove godine odlučili organizirati i pripremna predavanja za učitelje, također putem Skype for Business. Do danas su održana tri predavanja, kojima se odazvalo više od 100 učitelja iz 48 hrvatskih škola. Također, obilježavanju Dana sigurnijeg interneta prethodila je kampanja na društvenim mrežama u sklopu koje su roditelji i djeca mogli ispuniti online kviz te tako provjeriti vlastitu razinu sigurnosti na digitalnim medijima. Ovogodišnji broj školskih prijava na edukacije premašio je broj prijava prošle godine, kad je čak 6000 učenika iz 115 škole sudjelovalo u projektu.

Predsjednik Centra, Tomislav Ramljak, istaknuo je da poučeni prošlogodišnjim iskustvima ove godine očekuje još veći broj djece i roditelja iz čak tri države. Prema podacima koje je objavio Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, osnovnoškolci na internetu provode čak do pet sati dnevno. Nešto više od polovice ispitanih internetu pristupa putem mobitela, a 90 posto djece ima i vlastiti Facebook profil. U istraživanju je vidljiv trend nepovjerenja mladih u roditelje i djelatnike škole u slučajevima zlostavljanja na internetu. U tim se situacijama trećina osnovnoškolaca za pomoć obraća prijateljima, a tek 2 posto njih traži pomoć od djelatnika škole.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu i Microsoft Hrvatska proveli su nedavno projekt Web detektivi čiji je cilj bila edukacija djece u hrvatskim školama kako bi mogli prepoznati i prijaviti neprimjereno ponašanje na internetu. U pet slavonskih županija čak 95 osnovnoškolaca tom je prilikom dobilo diplome web detektiva.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Apokalipsični Prorok 07.02.2017.

    "Evo upravo ispred škole Antun Mihanović u Slavonskom Brodu govno Pernar pokušao djecu nagovarati na kojekakve gluposti, ali nije znao da ima nas koji ne mislimo da se može maloljetnu djecu nagovarati i ići po školama pričati nebuloze. Stjero sam ga, moj kolega i ja, u tri pm. Potjerao i njega i žensku koja je bila s njim. Misli da ga štiti imunitet. Ne jebe mene njegov imunitet, samo da nije bilo toliko djece - dobio bi i diplomu iz Slavonskog Broda. Neka se malo novinari raspitaju koliko je to bio u Slavonskom Brodu, s kim bio pijan k'o zemlja. I sad djecu nagovarati? Govno jedno! Ovo pišem javno da svi znaju što radi smeće Pernar, saborski zastupnik", napisao je Zdravko Sajfert na Facebooku.

  • Miške 07.02.2017.

    Mogli ste i navesti sažetke o korištenju sigurnog interneta, pa da svi nešto naučimo, nego samo EPP

  • vilim 06.02.2017.

    Djevojčice je bolje učiti o sigurnom seksu !!..

Komentiraj...
Vidi sve komentare