To je to što me zanima!

Dijabetes - Pravilna prehrana ključna je kod šećerne bolesti

U pravilu, oboljeli koji se liječe tabletama trebaju pet manjih obroka na dan, a onima koji su na inzulinskoj terapiji obroci ovise o vrsti terapije (u dogovoru s liječnikom)
Vidi originalni članak

Pravilna prehrana iznimno je važna i treba postati stil života svakog dijabetičara. Šećere, masti i alkohol svakako treba izbjegavati. Ugljikohidrati najviše utječu na dijabetes i razinu šećera u krvi. Proteini manje utječu na bolest od ugljikohidrata. Masti utječu na brzinu pražnjenja želuca. To može sniziti razinu šećera brzo nakon obroka i povisiti je nakon što prođe neko vrijeme. Unos ugljikohidrata je ključan ako želite držati razinu šećera u krvi pod nadzorom. 

Ako jedete previše ugljikohidrata, to vam drastično može povisiti šećer nakon obroka. Važno je i paziti na veličine porcija. U pravilu, oboljeli koji se liječe tabletama trebaju pet manjih obroka na dan, a onima koji su na inzulinskoj terapiji broj obroka ovisi o vrsti terapije (u dogovoru s liječnikom). U oba slučaja važno je piti mnogo tekućine. U dnevnom unosu treba biti 55-60% ugljikohidrata, 15-20% bjelančevina i 25-30% masnoća.

>>> Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 27

  • Ninos8 03.03.2014.

    e ali u lijepoj našoj s 350 kn mjesečnog prihoda(prihod za dijabetes) nemožeš ništa jer je 500 g šećera oko 25 kn ... eurokrem 300 g(nisam siguran jer si nisam pola godine priuštio) 30 kn cca... čokolada od 100 g 18 kn ... sad sam nabrojo slatko što naravno mi šećeraši poželimo nekad.dalje neću nabrajat :D

  • mićamala 03.03.2014.

    Ako nema umjerene tjelesne aktivnosti male koristi od pravilne ihrane.

  • Anderson Council 03.03.2014.

    Pravilnom prehranom i fizičkim aktivnostima se može bez problema držati bolest pod kontrolom, samo što se ljudi ne drže propisanoga i onda lažu sami sebe. Kada sam se strogo držao propisane prehrane šećer mi je bio savršen. Inače, dijeta za dijabetičare je najbolja i najzdravija dijeta, jer te ne ograničava u raznovrsnosti prehrane, nego samo u količini i tjera te da jedeš po malo cijeli dan, tako da si uvijek sit.

Komentiraj...
Vidi sve komentare