To je to što me zanima!

Diskusija: Treba li i hoće li crkva ipak ukinuti celibat?

Papa Benedict XVI. protivi se ukidanju celibata, no njegov mogući nasljednik uzrok pedofilije među svećenicima pronašao je upravo u celibatu
Vidi originalni članak

Celibat je jedan od nauka Katoličke crkve koji zabranjuje svećenicima ženidbu i seksualne odnose. Uveo ga je Grgur VII. 1074. godine. Do tada su se svećenici ženili i imali djecu. O celibatu se debatira već godinama, no papa Benedict XVI. nedavno je jasno dao do znanja da se za njegove vladavine on neće ukinuti. Ipak sve su žešće rasprave o njegovom ukidanju. Bečki nadbiskup, kardinal Christoph Schoenborn, jedan od mogućih nasljednika pape Benedikta XVI.,rekao je da Katolička crkva, ako želi pokušati pronaći uzroke pedofilije među svećenstvom, mora preispitati i problem celibata. Također, teolog Hans Küng optužio je uske poglede Crkve prema seksualnosti za pedofilske zločine u Njemačkoj, Irskoj i SAD-u. U Hrvatskoj je o celibatu spremno progovorio karizmatični svećenik Zlatko Sudac. Svećenik poznat po stigmama, levitaciji i bilokaciji rekao je kako se protivi crkvenom stavu da svećenici moraju voditi usamljenički život te provesti cijeli svoj svećenički vijek bez seksa. Celibat je nasilje nad ljudskom i božanskom prirodom. Isusovi apostoli bili su oženjeni, celibat je plod hipokrizije i nametnut je iz ekonomskih i političkih razloga, kazao je Sudac. Mislite li da bi Crkva trebala ukinuti celibat?

Idi na 24sata

Komentari 39

  • ida77 17.03.2010.

    uvijek je sladje zabranjeno voče, tako i svečenici neznam baš da se suzdrzavaju od sexa jer i oni danas imaju internet i mobitele pa znamo šta gledaju, jel to nije grijeh, da se zene onda bi dali primjer svima nama da se sklopljen brak u crkvi neprekida, naravno ako izdrze, baš me zanima kako bi onda gledali na rastave.

  • Curious 17.03.2010.

    @man prvo pročitaj OBA moja posta pa onda komentiraj!!!!

  • rođin rođo1 17.03.2010.

    sad se pitamo zašto nam je ovako kako je.dovoljno je pročitata samo komentare.niti jedan jedini komentar nema argumente,svi se svode na mržnju i netrpeljivost.pitam se zašto ljudi imaju potrebu iznositi toliko gluposti i gadosti na javnom mjestu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare