To je to što me zanima!

Disleksija više nije toliki bauk uz ovaj poseban font slova

Nizozemac je stvorio posebnu tipografiju koja olakšava čitanje oboljelima od disleksije. Može se besplatno preuzeti na internetu, a mnogima je pomogla
Vidi originalni članak

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Kad mi koji imamo disleksiju čitamo, slova se u našem umu nesvjesno prevrću, zrcalno okreću i ‘plešu’ po papiru. Tradicionalni fontovi slova to pogoršavaju jer se dizajn pojedinih slova oslanja na druge, ali i često samo na estetiku. Disleksičari takva slova vide kao potpuno jednaka i jako im je teško čitati, počinje svoju priču Nizozemac Christian Boer (34).

On se s disleksijom bori cijeli život. Kao završni rad na likovnoj akademiji u Utrechtu 2008. godine stvorio je novi font koji je nazvao Dyslexie, a koji je prilagođen upravo ljudima koji se bore s disleksijom. Navodno je odlučio napraviti takav font nakon vrlo teškog ispita za koji je danima učio.

Njegov je font ubrzo postao pravi hit među onima koji imaju poteškoća u čitanju i pisanju. Za svoj je rad dobio nekoliko nagrada, a sad je na internetskoj stranici dopustio besplatan download Dyslexie fonta.

Koja je posebnost u ovom fontu koji je već oduševio mnoge i olakšao im svakodnevnu borbu sa slovima na papiru ili na ekranu? Za početak, svako je slovo individualizirano.

Odnosno, Boer je učinio minimalne izmjene u dizajnu pojedinog slova kako bi ga učinio prepoznatljivijim. Cilj je bio smanjiti sličnost nekih slova, kao što su “b” i “d” ili “n” i “h”. Tako je radio na povećanju asimetrije, na smanjenju težišta nekih slova, na produženju crta, na većoj zaobljenosti, na debljem dnu slova i slično. Tako u Dyslexie fontu slova “b” i “d” nisu zrcalno okrenuta, nego oba imaju specifičnosti. Povećan je razmak između slova, ali i riječi kako bi bilo lakše primijetiti odvojene riječi i kako se slova ne bi stapala jedno s drugim. Također, Boer tvrdi kako je najbolja boja za ovaj font tamnoplava jer je najugodnija za oči tijekom čitanja. Osim što ga možete downloadati i koristiti u svim alatima za pisanje na svojem kompjutoru, možete ga instalirati za svoj e-mail ili web browser. Dyslexie se koristi i u sve većem broju elektroničkih knjiga. Dyslexie koriste i neka sveučilišta te istraživači kako bi ispitali kakav je utjecaj na poboljšanje čitanja i prepoznavanja slova kod disleksičara.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare