To je to što me zanima!

Divjak: Moramo privlačiti ljude da se vraćaju u Hrvatsku

Podsjetila je da su odluku o znanstvenicima-povratnicima, koja motivira znanstvenike da se vraćaju u Hrvatsku, donijeli u kolovozu 2018. te da se stvarno ide za tim da se u Hrvatsku vrate oni najbolji
Vidi originalni članak

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u petak da se Hrvatska mora pozicionirati i kao država koja čuva svoje znanstvenike i znanost i kao ona koja privlači ljude da se vraćaju, pogotovo one koji su izvrsni znanstvenici.

Pogledajte kako se župan Čačić ponašao za vrijeme govora Divjakice: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ministrica Divjak to je izjavila nakon obilaska Instituta Ruđer Bošković (IRB) i obilaska laboratorija u kojima rade znanstvenici-povratnici na temelju odluke ministarstva o kriterijima za odobravanje radnih mjesta znanstvenika-povratnika na javnim sveučilištima i javnim znanstvenim institutima u Hrvatskoj, a čiji je cilj privlačenje vrsnih znanstvenika - stranih i domaćih da razvijaju znanost u Hrvatskoj. 

Podsjetila je da su odluku o znanstvenicima-povratnicima, koja motivira znanstvenike da se vraćaju u Hrvatsku, donijeli u kolovozu 2018. te da se stvarno ide za tim da se u Hrvatsku vrate oni najbolji.

Izrazila je i zadovoljstvo zbog dobroga odaziva jer se, kako je rekla, uspjelo osigurati 27 radnih mjesta. Divjak je ocijenila da znanost i izvrsnost daju šansu znanstvenicima i gospodarstvu.

- Bez izvrsnih znanstvenika nema inovacija, a ako nema inovacija onda ostajemo na nekim tradicionalnim industrijama - ustvrdila je.

Divjak: Pametne politike daju prednost pametnim ljudima

Mjera ulaganja u izvrsnost je mjera ulaganja puno više nego samo unutarnje ulaganje u akademsku zajednicu, ocijenila je i dodala kako pametne politike i u vrijeme krize daju prednost pametnim ljudima.

PRATITE UŽIVO: Divjak o pripremama za iduću školsku godinu, još jednom je pozvala sve učenike u školu...

Naglasila je kako ulaganje u pametne daje priliku svima. Ako pokušamo razumjeti ulogu znanosti u razvoju gospodarstva i društva bit ćemo puno brži u razvoju gospodarstva, dodala je Divjak.

Na pitanje može li se još netko prijaviti, s obzirom na dopuštene kvote, poručila je kako još nisu iscrpili svoju kvotu. Nadam se kako će se u slučaju potrebe kvote i proširiti, napomenula je.

Ocijenila je i kako je posebno važno omogućiti povratnicima učenje hrvatskoga jezika. Također je rekla da trenutno na IRB-u radi 40 stranih znanstvenika, od kojih su četvorica došla i preko ove mjere. Dajemo zeleno svjetlo za školska natjecanja ako dopusti epidemiološka situacija

Na pitanje hoće li se održati natjecanja školske djece u znanju do rujna, podsjetila je kako se ona za vrijeme pandemije nisu mogla održati.

Agencija za odgoj i obrazovanje je predložila da se natjecanja održe od rujna do prosinca, a mi smo im, ako će epidemiološko stanje to dopuštati, dali zeleno svjetlo. Potičemo da se održe ona natjecanja koja se mogu održati online, istaknula je.

Na pitanje što će biti s učenicima koji neće dobiti svoje bodove, istaknula je kako je sve određeno zakonom o pravilnicima. Natjecanja su se održavala i u ranijim razredima - 5., 6. i 7. a ukupno se mogu dobiti 3 boda, podsjetila je i dodala kako je, nažalost, stanje takvo kakvo jest. 

Na pitanje zašto blagonaklono ne gleda na pitanje natjecanje iz stranih jezika i sporta, kao što je gledala na učenike kojima je omogućila četiri popravna ispita, odgovorila je kako na sve to ipak treba gledati kroz epidemiološke okvire. 

ONLINE KONFERENCIJA Divjak: Svemirske tehnologije oblikuju našu budućnost...

Žene imaju pokretačku i stvaralačku snagu i često su hrabrije u iskoracima od muškaraca, rekla je odgovarajući na pitanje hoće li biti na listi HNS-a i pitanju postotku žena na stranačkim listama.

Dodala je kako nismo društvo koje blagonaklono gleda na žene u politici.

D.M.Smith: IRB je prihvatljiv i za povratnike i za dolaznike

Ravnatelj IRB-a David Matthew Smith je napomenuo kako u IRB-u imaju veliki broj međunarodnih znanstvenika.

Ocijenio je kako je IRB zbog infrastrukture prihvatljiv i za povratnike i za dolaznike koji nisu podrijetlom iz Hrvatske. Dodao je kako na 'Ruđeru' imaju 40 stranih znanstvenika. 

- Sada imamo 29 hrvatskih projekta sa skoro 15 milijuna eura ugovorenih sredstava - naglasio je Smith.

Znanstvenica-povratnica Anja Barešić izrazila je zadovoljstvo radnom atmosferom i suradnjom s kolegama unutar IRB-a.

Od kolovoza 2018. do lipnja 2020. na temelju Odluke ministarstva o kriterijima za odobravanje radnih mjesta znanstvenika-povratnika odobreno je zapošljavanje 13 zaposlenika na znanstvenim radnim mjestima na javnim znanstvenim institutima - 9 na IRB-u, te po 1 na Ekonomskom institutu, Institutu za fiziku, Hrvatskom geološkom institutu te Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša - te 14 zaposlenika na znanstveno-nastavnim radnim mjestima na javnim sveučilištima - 4 na Sveučilištu u Splitu, 7 na Sveučilištu u Rijeci te po 1 na Sveučilištu u Zagrebu, Puli i Osijeku – dakle, ukupno 27 novih radnih mjesta.  Od toga su 4 znanstvenika strani državljani.

Ministrica Blaženka Divjak je u petak u pratnji ravnatelja IRB-a Davida Matthewa Smitha obišla laboratorije i razgovarala sa znanstvenicima-povratnicima. Upoznala se i s radom Laboratorija za oksidacijski stres te Laboratorija za proteinsku dinamiku IRB-a u kojima rade neki od znanstvenika-povratnika.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • krokka 06.06.2020.

    Kada posteni ljudi zatvore vrata za sobom, tesko se vracaju!

  • Provokator2322 05.06.2020.

    Jedini način za to je da Vlada oformi neško kao UDBA, što neće biti teško jer njihovi stari kadrovi imaju sve potrebno znanje o tome. Zadatak te službe bi bio locirati identificirati uhititi i transferirati sve Hrvate iz inozemstva.

  • marijabuntic1 05.06.2020.

    Moramo i poticati ljude i djecu da je obrazovanje bitno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare