To je to što me zanima!

Zvali ga 'leteći čovjek', radio u NASA-i, poginuo tijekom skoka

Angelo Grubišić dizajnirao je letačka odijela i radio je na njihovom unaprjeđenju. Bio je britanski sveučilišni profesor i znanstvenik. Poginuo je tijekom base jumpa u Saudijskoj Arabiji
Vidi originalni članak

Britanski sveučilišni profesor i znanstvenik Angelo Grubišić koji je radio na unaprjeđenju sigurnosti letačkih odijela poginuo je prilikom base skoka u Saudijskoj Arabiji, izvijestila je njegova obitelj, prenosi BBC

Grubišić (38) poginuo je u utorak u Saudijskoj Arabiji. Astronautski inženjer vodio je tim dizajnera letačkih odijela (wingsuita) na Sveučilištu u Southamptonu, a u srpnju je osvojio prvenstvo u skakanju s letećim odijelom. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Angelo je izgubio život radeći ono što je najviše volio, base skakanje u letećem odijelu. Želimo osigurati da njegova postignuća i ambicije budu poznata svijetu i istaknuti trag koji je ostavio u našim životima - objavila je njegova obitelj.

- Angelo je pridobio srca svakoga tko ga je upoznao i radio s njim. Iznimno smo tužni i šokirani. Naše misli su s obitelji u ovom strašnom trenutku. Angelo je dao izniman doprinos istraživanju astronautike na Sveučilištu i bio je nevjerojatno popularan među studentima i kolegama - objavili su sa Sveučilišta Southampton.

Radio i za NASA-u

Grubišić je 2015. pokrenuo projekt Icarus kojemu je cilj bio dizajn letačkih odijela za rušenje svjetskih rekorda, ali uz unaprjeđenje sigurnosti.

Radio je i na svemirskim letjelicama za NASA-u i ESA-u, te je 2018. bio inženjer konzultant za BepiColombo misiju na Merkur Europske svemirske agencije (ESA-e) i Japanske svemirske agencije (JAXA-e).

- Naše osoblje u mislima je s obitelji britanskog skakača koji je poginuo u Saudijskoj Arabiji i u kontaktu je s lokalnim vlastima - kaže se u priopćenju britanskog ministarstva vanjskih poslova. 

Idi na 24sata

Komentari 24

  • IvanPintar_1 23.08.2019.

    A kaj je tražio to je i dobio.......

  • 23.08.2019.

    Trazio guzici čepa

  • Smoke_on_the_Water 23.08.2019.

    Nema tog odijela koji može čovjeka pretvoriti u pticu. Znanstvenik znanstveno dokazao.

Komentiraj...
Vidi sve komentare