To je to što me zanima!

Djeca na putu prema školi prolaze kroz minsko polje

Troje djece obitelji Radas iz Oklaja pokraj Drniša zbog mina se nikad nije igralo izvan dvorišta. No, svaki dan riskiraju život da bi došli do autobusa
Vidi originalni članak

Majka Neda (39) i otac Žarko (49) Radas iz sela Oklaj kraj Drniša svoju djecu, Antonija (12), Mateja (13) i Anamariju (15), svakog jutra u školu ispraćaju upozorenjem: “pazite na mine!”. U njihovoj općini Promina 500 je hektara miniranog i minski sumnjivog područja, od čega je velik dio upravo uokolo zaseoka Radasi i njihove kuće.
- Otkad su djeca prohodala, paze da ne ugaze minu. Zbog toga se nikad nisu igrala izvan dvorišta obiteljske kuće - govorila je majka Neda iščekujući djecu da se vrate iz škole.
Dječaci ne pokazuju strah. Naprotiv, poput kakvih pirotehničara poznaju sve vrste protupješačkih i protuoklopnih mina, način postavljanja i aktiviranja, ali i otkrivanja.
- Ovo je potezna mina, tzv. kukuruz. Aktivira se kad zapneš nogom za žicu, izvlačenjem osigurača iz upaljača mine. Ali nema opasnosti. Ova nema upaljača - ispričao nam je Matej pokazujući na jednu od mina razasutih kraj puta koji vodi od njihove kuće do mjesta na kojem ih svaki dan čeka školski autobus.
Radasima, koji žive od Žarkove mirovine ratnog vojnog invalida, mine ipak nisu najveća briga. Više ih muči kupnja knjiga i plaćanje prijevoza za najstariju Anamariju, koja putuje u Drniš u prvi razred srednje škole.
- Općina je 12 hektara oko zaseoka Radasa prijavila na natječaj HCR-a za razminiranje. Projekt je prihvaćen, ali zbog nedostatka novca u državnom proračunu razminiranje, na žalost, nikako da počne - objasnio je načelnik općine Promina Paul Cota.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • planinec 10.09.2009.

    Nema novaca za razminiranje? A TKO JE POSTAVIO MINE? Neki od tih vraćaju se natrag u Hrvatsku!? Djeca idu putom kroz minsko polje u školu????????????????? Pa to je da ti mozak stane! Tko je odgovoran? Tko, javi se!

  • boresky 09.09.2009.

    Čovječe,koliko je para donirano za rzmn Hrvatske a sve puno mina!!!Dobar biznis,posijati par mina pa žicat pare da se raščisti,super!Dolje ratni profiteri!!!!!!!

  • vemi 09.09.2009.

    Ovdje bi trebalo nešto komentirati, ali jednostavno ne znam što! Nemoguće je išta pametno reći! :((

Komentiraj...
Vidi sve komentare