To je to što me zanima!

Djeca s teškoćama mogu u vrtić, ali za njih nema mjesta pet dana kao za zdravu djecu

Ante ima rijetku bolest i velike teškoće, u vrtić ide dva dana tjedno, pomaže mu. Ne može ići svaki dan, kao zdrava djeca u druge vrtiće, jer nema mjesta. Roditelji su ogorčeni zbog takve nepravde, žalili su se
Vidi originalni članak

Zašto zdrava djeca imaju pravo ići u vrtić pet dana u tjednu, a djeca s teškoćama, poput moga Ante, nemaju, kao da ona ne trebaju taj važan razvojni poticaj? Moje dijete s djecom može biti samo dva dana, zbog čega - pita se Marica Milkulić iz Slavonskog Broda, majka petogodišnjeg Ante, dječaka koji ima rijetki Cornelia de Lange sindrom, četvrti stupanj oštećenja i dijete je s težim invaliditetom i težim zaostajanjem u razvoju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Iako po zakonu djeca poput Ante imaju pravo na uključivanje u različite programe pet dana u tjednu do šest sati dnevno, sustav je toliko pretrpan da je za njih mjesta najmanje. Zato ovo nije priča samo o Anti i njegovom vrtiću već priča o problemu s kojim se djeca poput njega, i njihovi roditelji, sustavno susreću.

- Ante nema rukice, odnosno nisu mu se razvile šake i prsti, ne govori, ne hoda, to je njegova različitost u odnosu na drugu djecu, ali to ne znači da nije sposoban sudjelovati u aktivnostima koje su prilagođene njegovoj razini razvoja. Pohađa socijalnu uslugu poludnevnog boravka uz asistenta, kojeg smo uz podršku grada osigurali mi, roditelji. Otkad je tamo, puno je veseliji, boravak s djecom mu je snažan poticaj, jer vidi i drukčije obrasce ponašanja. Ja ga inače nemam gdje odvesti da bude s djecom, on ne može biti u parku ili igraonici, kaže majka. Antini su terapeuti također primijetili napredak, zbog čega je od ustanove u koju Ante odlazi majka zatražila da ga primi i preostala tri dana u tjednu po četiri sata. Odbijeni su.

Kako stoji u odbijenici, u obzir su uzeli "ograničenost broja korisnika, funkcionalne sposobnosti djeteta koje utječu na mogućnost praćenja plana i programa, kao i kadrovske i prostorne kapacitete".

- Ako dijete ima osiguranog asistenta, prilagođen individualizirani plan rada, pohađa bez problema dva dana poludnevni boravak, kako onda nije u mogućnosti pratiti plan i program odgoja i rehabilitacije pet dana u tjednu, pita se majka, inače i dopredsjednica udruge Sjena za podršku djeci s teškoćama i njihovim obiteljima.

- Nije li logično da baš djeca kojoj treba veći obujam podrške, tu podršku i dobiju? Ne postoji razlog da se Ante sa svojim prijateljima iz skupine ne igra svaki dan u dvorištu, sjedi skupa za stolom, spušta niz tobogan, uživa u dječjem smijehu i dječjem društvu. Ne bi smio biti izdvojen iz društva zbog svojih smanjenih mogućnosti. U sustavu socijalne skrbi mi roditelji dobijamo izjave kako druga djeca imaju prednost jer se mogu 'bolje uključiti', kakva je to diskriminacija?, nastavlja majka. Pita se zar je znanstvena fantastika djeci s teškoćama omogućiti boravak s drugom djecom pet dana u tjednu.

- Zašto i njima ne daju da se osjećaju kao djeca, da borave s drugom djecom kao zdrava djeca, da svakoga dana dobiju priliku izaći iz kuće među svoje vršnjake?, nastavlja majka. Pisala je inspekciji Ministarstva socijalne politike, jednako tako i uredu Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, od kojih je dobila odgovore, ne i od samog ministarstva.

Kako joj je odgovoreno iz Službe za inspekcijski nadzor mInistarstva, utvrđeno je da su kapaciteti popunjeni, te je odbijenica ustanove bila opravdana.

"U potpunosti poštujemo i razumijemo vašu brigu. Kao roditelji, želite samo najbolje za dijete, vaše aktivno sudjelovanje i interes za njegov napredak i razvoj su ključni i od velike važnosti", zaključila je inspekcija.

- Zaključka sam da nadležno Ministarstvo podržava diskriminaciju u radu s djecom s teškoćama. Ante je dijete od pet i pol godina, s mnogobrojnim oštećenjima, razina razvoja koju je on trenutno dosegao je u prosjeku razina razvoja djeteta od godine dana, i sva je rehabilitacija prilagođena njegovom stupnju razvoja, a ne njegovoj kronološkoj dobi. Možemo samo zaključiti da što veće teškoće dijete ima, to manju podršku dobiva, odgovorila je majka inspekciji.

Kako stoji u odgvoru ureda Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, problem postoji u cijeloj Hrvatskoj. "Zbog nedostupnosti usluga rane intervencije i odgovarajućih programa, i dalje svjedočimo socijalnoj isključenosti ove kategorije građana. Zabrinjavaju nas pritužbe na nedostupnost različitih usluga ili smanjivanje intenziteta rehabilitacijskih usluga za djecu i mlade s teškoćama. Učestale su pritužbe roditelja čijoj je djeci obustavljeno ili ograničeno pružanje usluge psihosocijalne podrške i rane intervencije zbog ograničenih kapaciteta pružatelja, kaže ured Pravobranitelja, uz opasku kako je potrebno zaposliti više stručnjaka u ustanovama. Posebno nedostaje rehabilitatora i logopeda. 

Idi na 24sata

Komentari 20

  • zvokolino 01.02.2024.

    Ja vas potpuno razumijem, i svaka vam čast na brizi i ljubavi koju dajete tom djetetu. Al morate shvatiti da takva djeca ne mgu biti u vrtiću sa zdravom djeco, bez asistenta ili nekoga tko će se samo njemu posvetiti. Kako mislite da jedna teta koja ima 15 djece čuva i vaše.

  • obavijedni razgovor 01.02.2024.

    Znam kako vam je i znam da ste super kao obitelj,ali idite iz Hrvatske.Ovdje odnos prema invalidima i bolesnoj djeci nikad se neće promijeniti na bolje.Sve je gore.Hrvatska i ljudi u njoj po tom pitanju su zatucani i bešćutni,a i sami roditelji takve djece su kukavice i mnogi se srame zbog zatucane okoline svog djeteta.Idite u Njemačku,Austriju mladi ste.Ovdje se borite sa vjetrenjačama i idiotima.Spasite sebe i dijete.

  • QR 01.02.2024.

    Kao roditelj sa djetetom koji ima poteškoće u razvoju mogu samo reći da je ova država dno dna što se tiče pomoći istima. Ja kada sam preko HZZOa tražio da dobije naočale da bi nešto barem vidjela jer naočale su skupe jer su posebni filtri i stakla meni je HZZO odbio jer me zvala liječnica iz komisije i rekla kako ona misli da njoj naočale ne trebaju, da ona ima prijateljicu koja ima slično dijete i da njezina mala još ne nosi naočale. Ja dnevno zaplačem barem dva puta kad vidim i kada nekada stanem pa razmislim i zabijem se u zid jer nemam od kuda naći više novaca za silne aparate koje trebaju djetetu a od države još niti procjenu invalidnine dobio. Čekam samo evo šesnaesti mjesec. Ma užaš. 

Komentiraj...
Vidi sve komentare