To je to što me zanima!

Dječačić bježi od ljudi pod stol da ga ne odvedu majci

Majka je dječaka (5) ostavila kao šestomjesečnu bebu. Uzeo ga je muškarac koji mu nije biološki otac. Sada majka želi dječaka nazad, no on neće
Vidi originalni članak

Hajde, izađi ispod stola! Nitko te neće odvesti od nas, neće ti ova teta ništa, uvjeravala je baka unuka (5). Dječak se oglušio na njezine molbe i ostao skutren u kutu pod velikim stolom. Njegovi roditelji živjeli su nevjenčano. Majka ga je prije pet godina kao šestomjesečnu bebu ostavila na stražnjem sjedalu auta. Sud ga je dodijelio ocu i baki koji o njemu brinu, a majka ga je imala pravo viđati i plaćala je alimentaciju.
Prije dvije godine pred sudom je izjavila da otac s kojim dječak živi nije njegov biološki otac. To je potvrdila i DNK analiza pa je majka dobila zakonsko pravo uzeti dječaka. Međutim, kako smo se uvjerili, dječak ne želi od oca, bake i djeda s kojima živi u kontinentalnom dijelu Hrvatske.
- Vodili smo ga u centar za socijalnu skrb,  gdje su ga čekali majka i njezin suprug, koji je valjda biološki otac. Predložila je da se svi maknemo iz prostorije kako bi mogla biti s mužem i djetetom. Ali čim je mali vidio da se dižemo, otrčao je prema vratima i pobjegao iz prostorije. Dijete neće mami, kad ga dođe posjetiti skriva se od nje. Kao ni moj sin, ne želim raditi ništa protiv djetetove volje, a moramo poštovati zakonsku odredbu da dijete ide majci - govori  baka.
Tvrdi da mališan pokriva rukama uši od trenutka kad je čuo da bi trebao živjeti kod mame. Oca obožava i zove ga tata.
- Oni spavaju zajedno, maze se, igraju, obožavaju... Moj sin voli to dijete kao da je njegovo - govori tužno baka.
Dječak bi uskoro sudskom ovrhom trebao biti predan majci. Dok nadležno sudstvo i odvjetništvo kažu kako do sada nisu imali tako težak i složen slučaj, nitko ne brine o osjećajima i željama dječaka na kojeg su godine parničenja ostavile dubok trag. No, majka dječaka, koja s njegovim biološkim ocem živi u drugoj županiji, tvrdi kako nije ostavila sina i pobjegla s drugim čovjekom.
- Svađali smo se u automobilu zbog novca koji mi nije želio vratiti. Izašla sam na trenutak da se smirim, a on je pobjegao s mojim sinom te me prijavio policiji i socijalnoj službi. Moj sadašnji suprug je otac djeteta za kojeg se sad borimo, a s njim imam još dvoje djece - govori majka dječaka.
Tvrdi kako dječaka sa suprugom posjećuje barem jednom na tjedan te da su mu dosad dali oko 6000 kuna i svaki put mu kad dođu donesu igračke, slatkiše i darove.
- Prema reakcijama smo shvatili da sin želi ići s nama, ali ga baka i otac plaše. Ne razumijem zašto to rade i kako će mu objasniti zašto ne živi s roditeljima - pita se majka.

'INSTITUCIJE BI MORALE OTKRITI ŠTO DIJETE DOISTA ŽELI'
Ne ulazeći u konkretan slučaj, dječja pravobraniteljica Mila Jelavić smatra da bi u svakom postupku u kojem sud odlučuje s kim će dijete živjeti, trebali saznati i što samo dijete o svemu misli, želi i osjeća.
- Sud to mora svakako uzeti u obzir pri odlučivanju u daljnjoj sudbini djeteta. Dužnost je centra za socijalnu skrb i suda omogućiti djetetu da na odgovarajući način, u skladu sa svojom dobi i zrelosti, izrazi svoje mišljenje o tome, kako bi se utvrdile sve okolnosti i odlučilo u interesu djeteta - kaže pravobraniteljica. Dodala je da to ne znači da dijete samo može odlučiti gdje će živjeti nego da bi se trebala poštovati i njegova želja. Ravnateljica centra za socijalnu skrb kaže da su sve odradili u skladu sa zakonom:
- Daljnja sudbina djeteta regulirana je pravomoćnom odlukom Županijskog suda, s kojim ćemo i dalje surađivati.

Idi na 24sata

Komentari 35

  • slama 24.02.2010.

    ma da vidim toga koji bi meni oduzeo sina na 5 godina...pa ko živ ko mrtav.mama laže.

  • bubamara 23 24.02.2010.

    e ovde stvarno treba dobro otvoriti oci ,,,,ovde ima puno zasto ?? puno kako ?? Po meni nije prirodno da majka ostavi dijete

  • nana11 24.02.2010.

    Prava majka uvijek radi u interesu djeteta, ako je već pogriješila prije 5 godina i žao joj je barem neka ovaj put prvo misli na dijete i njegove želje, a ne na svoju volju i ono što ona misli da bi bilo najbolje za njega. Jer prave majke to rade i glavni im aje cilj učiniti svoju djecu sretnim i zadovoljnim bićima

Komentiraj...
Vidi sve komentare