To je to što me zanima!

Dječačić se bori za život zbog dude umočene u med

Škotska: Dječak star 16 tjedana u bolnici je zbog botulizma. Obolio je cuclajući dudu umočenu u med. Nisu odmah otkrili što je uzrokovalo paralizu
Vidi originalni članak

Škot Logan Douglas, star samo 16 tjedana, bori se za život nakon što je pokupio rijetku bakteriju s dude. Vjeruje se da se zarazio jer je cuclao dudu umočenu u med. Liječnici u Edinburghu nisu odmah otkrili uzrok paralize dok ga nisu testirali na botulizam. Logan je prvi koji je dobio dječji oblik botulizma u Škotskoj.
- Nadamo se da će što prije ozdraviti - rekla je majka Theresa Fitzpatrick (24), koja je već 6 tjedana stalno uz dječaka s ocem Alexom Douglasom. Mališan je u utorak navečer bio u kritičnom stanju.
Botulizam uzrokuje bakterija clostridium koja živi u zemlji. Iako je ima u botoxu, može biti kobna ako uđe u organizam preko rane ili hrane. Napada središnji živčani sustav. Tragovi bakterije u medu bezopasni su za odrasle, ali ne i za djecu. Bolest može dovesti do paralize koja obično počinje s mišićima lica, a zatim se širi. U teškim oblicima paralizira mišiće za disanje.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • meemee 05.11.2009.

    Ma da je dijete 8, 10 mjeseci staro, jos bih rekla ajde de, ne znaju svi to za med. Al 16 tjedana?! Tako malom djetetu nista osim majcinog ili adaptiranog mlijeka ne davat, osim ako pedijatar prepise.

  • TINA X 04.11.2009.

    Ja do nedavno nisam znala da se do godine dana ne smije med,i par puta sam ga stavila malome u čaj.Sreća pa bez posljedica.Ne treba odma roditelje kriviti.Na kraju svima nama su roditelji davali meda kad smo bili mali,tada se to nije znalo.

  • plavuša13 04.11.2009.

    Samo da dijete bude dobro!

Komentiraj...
Vidi sve komentare