To je to što me zanima!

Dječak tri godine vodi rat s tumorima leđne moždine

Luka (5) će mjesecima ići na kemoterapije. S tri godine obolio od tumora leđne moždine i ostao nepokretan. Sad može sjediti uz tuđu pomoć...
Vidi originalni članak

Kad smo mu rekli da ponovno mora ostati u bolnici i ići na kemoterapije, uopće nije plakao. Već je jednom prošao kroz to i znao je što ga čeka, rekla nam je Dubravka Vrščak, mama maloga Luke iz Tomaševca pokraj Svetog Ivana Zeline. On je s tri godine obolio od tumora leđne moždine i ostao nepokretan. Mogao je samo pričati. Liječnici u Klaićevoj bolnici u Zagrebu uklonili su mu većinu tumora pa sad može sjediti uz tuđu pomoć i micati rukama. Nakon što su se roditelji ponadali da mu je bolje, Luka je ponovno obolio. Dijagnosticiran mu je T limfoblastični limfom, zbog kojeg mu se pluća i srce neprestano pune tekućinom i otežavaju disanje. Sad mora primiti 32 dana kemoterapije.
- To bi moglo potrajati mjesecima. Nakon jedne kemoterapije ponekad se danima oporavlja prije nego što ima dovoljno snage primiti drugu - kazala je Dubravka. Dugotrajno liječenje Luke financijski je iscrpilo njegove roditelje. Majka ima status njegovateljice pa prima samo 2000 kuna na mjesec, dok otac Mladen prima samo 3000 kuna jer je na bolovanju kako bi mogao biti uz sinčića. Samo na benzin potroše više od 1500 kuna na mjesec, a moraju školovati i  14-godišnjeg sina.
- Čitave dane smo u Zagrebu. Moramo i jesti, a i Luka traži svoje. Teško je reći bolesnom djetetu da nemate jer jedino što želite je da bude sretan - zaključila je Lukina mama. Svi koji žele pomoći Luki mogu to učiniti putem žiro-računa u Raiffeisen banci. Broj računa Mladena Vrščaka je 2484008-3109900902.
Liječnici su Luki odredili dugotrajno kemoterapijsko liječenje, što znači da stalno moramo biti uz njega, kaže tata Mladen Vrščak. Jako je vezan za njih i plače ako barem jedno od njih ne ostane uz njega. Dubravka napominje da oboje mogu otići jedino ako kažu da moraju ići na misu u crkvu.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • elfi 02.08.2010.

    Ne znam da li itko ovo više čita....ali...mali Luka je preminuo jučer u 20.20 h..... :((

  • plavuša13 30.01.2010.

    Ljepoto malena drzi se,bori se.Ti zasluzujes zve najljepse na ovome svijetu i nadam se najiskrenije da ce ti zivot to i podariti.Daj Boze snage i ovim roditeljima.Nema niceg goreg nego kad te zivot udari preko djeteta.Nedaj Boze nikome,nikome probati tako nesto.

  • brangelina 30.01.2010.

    samo želim poručiti onim dušama koje na ove komentare olako klikaju minuse, neka članke takvog tipa preskoče......

Komentiraj...
Vidi sve komentare