To je to što me zanima!

Dječaka (7) zatočili ISIL-ovci: Učili su nas kako odsjeći glave

Mali Jezid proveo je dvije i pol godine u zatočeništvu. ISIL-ovci su ga obučavali da postane njihov borac. Iako je sada na slobodi, maleni se još uvijek privikava na obitelj
Vidi originalni članak

Sedmogodišnji dječak, koji pripada skupini Jezida, dvije i pol godine bio je zatočenik Islamske države.

U dramatičnoj snimci, mališan otkriva kako su članovi ove terorističke skupine njega i ostale taoce obučavali za bitke, učili kako se rukuje oružjem i dekapitiraju glave neprijatelja, javlja Daily Mail.

- Nosili smo oružje i pucali iz njega. Učili su nas kako se sastavi i rastavi puška. Zatim su nas učili kako nekome odsjeći glavu, uloviti je i narezati nožem na komade - priča vidno rastresen dječak.

Dječak, kojem su ISIL-ovci mjesecima punili glavu svojom ideologijom i religijom, sada se pokušava prilagoditi na normalnu okolinu i obitelj. U zatočeništvu je zaboravio i materinji jezik.

U videu, navodno snimljenom u Kurdistanu, stoji kako je Islamska država zatočila više od 1000 malih Jezida i trenirala ih da postanu njihovi borci. Vlasti strahuju da su ta djeca sada "tempirane bombe" spremne raspršiti se po svijetu i vršiti terorističke napade po nalogu Islamske države.

Dječak je navodno otet u ljeto 2014. tijekom napada na Sindžar. Deseci tisuća Jezida pokušali su tada utočište naći u planini gdje su danima bili bez hrane i vode pri temperaturama iznad 40 stupnjeva Celzijevih. Muškarce su džihadisti pobili, a žene oteli i učinili ih robinjama.

Prema vladi iračkih Kurda više od 5800 Jezida bilo je oteto, a uspjelo je pobjeći samo njih 2000. 

Napad ISIL-a na Jezide Ujedinjeni narodi nazivaju 'pokušajem genocida'. Za Sjedinjene Države bio je taj napad jedan od glavnih argumenata pri odluci da svoje ratno zrakoplovstvo uključe u napade na ISIL u Iraku.

Vlasti Iračkog Kurdistana navode da u Iraku živi 550.000 Jezida, od kojih je 400.000 izbjeglo pred nasiljem od lipnja 2014.

Jezidi, manjina koja govori kurdskim jezikom, ali ispovijeda predislamsku vjeru nastalu iz zoroastrizma nisu ni Arapi ni muslimani i džihadisti ih smatraju hereticima.

Idi na 24sata

Komentari 35

  • Vulgaris_1 12.04.2017.

    Pa super sto...ucio je..

  • lola2108 12.04.2017.

    Mali je vec odsluzio vojni rok! Nema tu izmotovanja kao kod nas.

  • škver 12.04.2017.

    Ljudsku vrstu treba iskorijeniti jer je Izvor svih zala!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare