To je to što me zanima!

Dnevnik majke školarca: Veliki lov na stare knjige

Škola počinje već u ponedjeljak, a mi još nemamo knjige. Ne damo se. Sinova prijateljica darovala je knjige za šest predmeta i postala naš junak dana
Vidi originalni članak

Sva sreća pa prije dva i pol mjeseca, nakon što je završila školska godina, nisam imala srca baciti knjige svojih dvaju sinova. Iako je ekipa iz prosvjetnog sustava rekla da to možemo bez problema učiniti. Ali nekako mi je djelovalo gotovo poput svetogrđa u smeće baciti toliko znanja. I tako sam sačuvala komplet knjiga za 6. i 8. razred. Posljednjih dana muku mučimo kako nabaviti udžbenike za Igora koji će sada u 7. razred i Borisa koji kreće u prvi razred 4. jezične gimnazije u Zagrebu. Borisov komplet bi u knjižari stajao više od 2000 kuna, a Igorov oko 1000. Nisam se, kao ni ostali roditelji u ovoj državi, još oporavila od šoka nakon ukidanja besplatnih udžbenika, ali znam da nemam novca za kupnju knjiga u knjižari. I tako ovih dana svi treniramo strpljenje i maštu pa nalazimo najrazličitije načine ne bismo li udovoljili željama profesora.
Simpatična Borisova prijateljica Iva, koja će sada u 2. razred 4. jezične gimnazije, jučer nam je darovala knjige za šest predmeta. Iva je time postala naš junak dana, a izračunala sam da nam je uštedjela nekoliko stotina kuna. Što se Borisa tiče, došli smo na pola puta od ukupnog broja obveznih knjiga. Prije nekoliko dana i mi smo učinili dobro djelo darovavši drugoj Borisovoj prijateljici onaj komplet za 6. razred koji sam mudro sačuvala. Time je djevojka u potpunosti zbrinula mlađeg brata i rasteretila roditelje. Uporno i strpljivo i mi dalje tražimo udžbenike. A kao da nam preostaje nešto drugo?

SVAKA METODA KOJU SMISLIMO JE DOBRODOŠLA

Moj mlađi sin Igor na školu je zalijepio obavijest da tražimo knjige za 7. razred, a zauzvrat dajemo udžbenike za 8. Ne znam hoće li biti sreće na ovaj način, ali svakako treba probati. Bez obzira na ovu metodu koju smo brzinski smislili, u planu za sljedeći dan su nam organizirane razmjene udžbenika.

MALI BIZNISMENI: PRODAJU DAROVANE UDŽBENIKE
Mama je bila na Velesajmu, gdje su joj darovali knjige za nas. Nisu nam odgovarale pa smo ih odlučili prodati, kaže Neven (13). S četiri godine mlađim bratom Markom udžbenike po 20 kuna prodaje na Trgu Francuske republike u Zagrebu. U manje od sat vremena zaradili su 160 kuna. Mnogi kupci pokušavaju ih nagovoriti da snize cijenu. No poslovođa Neven ne popušta, nego im naplaćuje i rezervacije. Dok on prodaje, Marko biciklom donosi još knjiga.
- Nabavio sam ih na kiosku, gdje ih daruju - kaže. Braća će zarađeni novac podijeliti s dvije sestre, od kojih je jedna školarka. Ipak, neće kupovati ništa za školu. Zaradu će potrošiti na odjeću, a možda i košarkašku loptu. Obojica su odlučila da će nakon osnovne škole upisati srednju trgovačku.

24SATA POMAŽE: KNJIGE ZA ŠKOLU NAĐITE BEZ MUKE

Idi na 24sata

Komentari 17

  • user_38835 03.09.2009.

    @yasha....meni djete sad ide u 3. raz.O.S. (knjige sam naručila u knjižari). Ja sam završila fakultet prije 9 god. i sve sam knjige posuđivala, a one koje nisam uspila roditelji su kupili, ali ti sad ne možeš knjige posuditi jer te ne valjaju?! Roditelji se ne bune što nisu dobili sve besplatno već što kupljene knjige ne mogu proslijediti generaciji iza ove. A država je mogla ovo drugačije organizirati pa lipo udžbenike dati besplatno, a radne bilježnice i zbirke zadataka roditelji kupujte, a udžbenike svake godine vratiti za drugu generaciju, a ne da se i udžbenici koriste kao radne bilježnice pa da ih nitko ne može iskoristiti iza njih. Takve udžbenike štampaju nakladnici samo radi profita. Sramota.

  • borabora 03.09.2009.

    više djeca potroše za mobitel godišnje nego koštaju knjige

  • ivana75 03.09.2009.

    Ma knjige se mogu nabaviti samo treba odvojiti dan-dva pa malo prošetati po razmjenama, npr. pu školama, Velesajmu i sl. Najlakše je doma sjediti i kukati kako su knjige skupe i \"moraju\" se kupiti nove. Ja sam za svoja dva osnovnoškolca nabavila skoro pa sve udžbenike, čak i neke radne bilježnice koje su bile malo ispunjene pa smo izbrisali. Tako da su me knjige ta 3. i 6. razred OŠ koštale ukupni oko 900 kn, umjesto da sam potrošila oko 2500-3000 kn koliko bi platila nove u knjižari. A ovo što prodaju knjige koje su prošlih godina dobivali besplatno i koje pronalaze na kojekakve načine stvarno NIJE U REDU!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare