To je to što me zanima!

Do kraja godine moguć prirodni pad od čak 20.000 stanovnika

TREBA SVAKOG ZABRINUTI: Demografija je ključna problematika države, ističe demograf Stjepan Šterc koji smatra da to mora biti strateški dio razvoja Hrvatske
Vidi originalni članak

Demografski pad u Hrvatskoj nije ništa novo, no situacija postaje alarmantna, upozorava demograf Stjepan Šterc. 

Prošle godine u Hrvatskoj je rođeno je tek 38.142 djece - najmanje od kad se vodi statistika. Umrlo je 55.500 stanovnika, a Hrvatska se suočava i sa iseljavanjem stotina tisuća ljudi, rekao je u Dnevniku HRT-a.

- Na ovu tešku situaciju upozoravamo već 25 godina. Sada je problem stvarno alarmantan - do kraja godine je mogući prirodni pad od 20.000. To bi trebalo svakoga zabrinuti, pa me čudi izjava ministrice da se ova problematika koju smatramo za najvažniju u državi, može situirati u nekom od ministarstva pa je usput provoditi itd. Ne možemo prihvatiti takav koncept, to mora biti strateški dio razvoja Hrvatske i mora imati najveću institucijsku razinu. Nismo skloni tome da se između ostalog delegiraju poslovi vezani za demografsku revitalizaciju kroz različita ministarstva jer smo imali iskustva da iz toga neće biti ništa - poručio je Šterc.

Idi na 24sata

Komentari 92

  • lollalollita 23.05.2016.

    na moru sezona pocinje oko 01.aprila,znaci ljudu otvaraju nakon 6mj mrtvila i neimanja prihoda.u prvih 15 dana poslali su inspekcije na more koje su precesale sve objekte i u prosjeku svakome koga ja znam udarili su kazne.Takva sila i podlost se nigdje po vani ne radi,vec se ljude pusti da rade,a izlai se na teren u slucaju neoravilnosti ili sumnje na nepravilnosti,a ovo se zove igranje sa zivcima i reketarenje radnog naroda.i ovako je skupo biti privatnik,jer drzava sve pokupi i jos na ovakve podmukle nacine zasto misle da narod treba ostati ovdje i raditi?za koga kicmu i zdravlje ostavljati?neka bjezi van tko god uspije dok su granice jos otvorene.nitko nije pozalio!

  • 23.05.2016.

    Istina je da čim je civilizacija na višem stupnju, rađa se manje djece. (zapadna Europa, npr.) Ali, istina je da si mnogi roditelji koji već imaju jedno ili dvoje djece ne mogu financijski priuštiti treće, možda i četvrto, ako ne žele da im djeca odrastu željna ili se nacrtavati pred centrima za socijalni rad i caritasima jer su sirotinja. Dajte ljudima posao, bolje plaće i uopće normalne uvjete za odgoj djece, i bit će nas više. Ovako, i ono malo kaj se rodi i odškoluje mora bježati van trbuhom za kruhom. Kriva je (najvećim dijelom) država. Nismo svi đipsići da na račun klinaca beremo lovu, neki bi htjeli svojoj djeci omogućiti skroman ali normalan život bez žicanja po raznim službama.

  • lotus_1 23.05.2016.

    Ja mislim da gosp. Šterc ima dvoje djece i da nijedno ne živi i radi u RH.:)

Komentiraj...
Vidi sve komentare