To je to što me zanima!

Dobio je 15 godina zatvora za strijeljanje civila u Srebrenici

Milorad Momić (50), pripadnik paravojne postrojbe Škorpioni, osuđen je za ubojstvo šestero civila bošnjačke nacionalnosti iz Srebrenice u Godinskim Barama u BiH
Vidi originalni članak

Sudac Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban osudio je u petak, dan uoči 20. obljetnice genocida u Srebrenici, Milorada Momića (50), pripadnika paravojne postrojbe Škorpioni, na 15 godina zatvora za ubojstvo šestero civila bošnjačke nacionalnosti iz Srebrenice u Godinskim Barama nedaleko Trnova u Bosni i Hercegovini. 

Milorada Momića je optužnica teretila da je skupa s Perom Petraševićem, Aleksandrom Medićem, Branislavom Medićem te Slobodanom Davidovićem i još nekoliko nepoznatih pripadnika Škorpiona, a na zapovjed Slobodana Medića, zapovjednika Škorpiona, sudjelovao u ubojstvu maloljetnih Dine Salihovića (16), Safeta Fejzića (17) i Azemira Alispahića (17) te Juse Delića (25), Smaila Ibrahimovća (35) i Sadika Salkića (36). U optužnici je pisalo da su pripadnici Škorpiona, među kojima je bio Milorad Momić, uhićene civile odvezli u blizinu borbenih položaja i tamo strijeljali kako bi ih se moglo prikazati kao poginule u borbenim djelovanjima.

Odvezli su ih do spaljenog vikend-naselja te su im tamo pucali u leđa usmrtivši četvoricu, a preostaloj dvojici naredili da njihova tijela odnesu u spaljenu vikendicu, a onda i njima dvojici naredili da legnu na pod te i njih usmrtili pucajući im u leđa i glave nakon toga su ih spalili, navodi se u optužnici.

Za sudjelovanje u tom nedjelu, koje je sudac Vrban nedvojbeno okarakterizirao kao ratni zločin, Milorad Momić je osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu predviđenu za takvo djelo, premda, navedeno je u obrazloženju presude - "niti jedna kazna nije primjerena niti dostatna za ovakvo kazneno djelo, niti ona za oštećene može biti dovoljna". Miloradu Momiću se dodatno na teret stavlja zločin nad djecom i mladim ljudima "koji su usmrćeni na bešćutan način" i prema kojima "nije pokazao ni trunak kajanja".

Miloradu Momiću, koji je do 2011. godine živio u Francuskoj pod imenom Guy Monier, sudi se i za ratni zločin nad Hrvatima u Berku, u kojem je i živio prije rata. Vrhovni sud je poništio prvostupanjsku presudu kojom je bio osuđen na tri godine zatvora.

Idi na 24sata

Komentari 68

  • Zagor te-nej 11.07.2015.

    Sve su krivi Amerika Europa i "velike svetske sile". Jer da ih oni nisu zavadili ovaj nebi niti streljao.

  • 11.07.2015.

    pripadnik nebeskog naroda

  • medena555 10.07.2015.

    samo????zalosno!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare