To je to što me zanima!

Dobna granica za povlačenje mirovine iz III. stupa 55 godina

Štednju manju od 10 tisuća kuna građani su mogli povući u cijelosti, ali sad se ukida ta mogućnost! Trenutačno je u isplati 10.427 mirovina iz trećeg stupa, objavio je Večernji list
Vidi originalni članak

Promjenama zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima, jednim od šest zakona koji čine paket mirovinske reforme, podignuta je dobna granica za povlačenje mirovine iz trećeg mirovinskog stupa s 50 na 55 godina, objavio je u utorak Večernji list.

- U trećem mirovinskom stupu štedi 310 tisuća građana čija se štednja kreće oko pet milijardi kuna. U odnosu na drugi stup, treći stup ima nešto labavije uvjete ulaganja i povlačenja tih sredstava, a najvažnija promjena za treći stup koja dolazi s reformom Marka Pavića odnosi se upravo na povećanje dobi na 55 godina kao prvog uvjeta za ostvarivanje prava na mirovinu, navodi Večernji list.

REFORMA IDE U SABOR 'Mirovine su sigurne. Nastavit ćemo njihovo daljnje povećanje'

Pojašnjavaju da su po sadašnjem zakonu, građani mogli tražiti isplatu svoje štednje iz trećeg stupa s 50 godina, s tim što su jednokratno mogli povući 30 posto štednje, a ostatak u ratama, ali ne u razdoblju kraćem od pet godina. Druga je mogućnost da se štednja iz trećeg stupa isplaćuje kao doživotna mirovina te se pribraja iznosu mirovine iz prvog i drugog stupa.

- Štednju manju od 10 tisuća kuna građani su mogli povući u cijelosti, ali sad se ukida ta mogućnost! Trenutačno je u isplati 10.427 mirovina iz trećeg stupa, objavio je Večernji.

Dnevnik ističe i da predlagač promjena navodi da je podizanje uvjeta godina za ostvarivanje prava na mirovinu "u skladu s dugoročnom prirodom i ciljevima mirovinske štednje, kao i s preporukom Europske komisije".

Idi na 24sata

Komentari 36

  • cobi 04.12.2018.

    Onako na prvu pogledas da su povecali dobnu granicu sa 50 na 55 bez problema bez radprave a kad trebaju pidignuti minimalnu placu to su drame.To samo ima kod nas.

  • šiki007 04.12.2018.

    Ako ikoga nevolim vidjet u Državi to je ovaj čovjek i njegov antipatični osmjeh a ljudi plaču od muke tuge i jada a njega boli ona stvar za bilo čemu tko ga postavi na to radno mjesto to bih trebao bit čovjek s karakterom moje mišljenje i moj zaključak možda griješim ali bi volio da mi netko kaža ako griješim gdje

  • zeljkic 04.12.2018.

    ja hoću svoju lovu iz II stupa...ko živ ko mrtav do penzije...

Komentiraj...
Vidi sve komentare