To je to što me zanima!

Dobre vijesti za one koji ne mogu na more: Voda na Jarunu i Bundeku je izvrsne kakvoće

Uzorke je analizirao Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, a izdali su i preporuke kupačima kojih bi se trebali pridržavati za vrijeme kupanja
Vidi originalni članak

Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar analizirao je kakvoću vode u zagrebačkim jezerima Jarun i Bundek.

Uzorci su uzeti 24. lipnja, a analiza pokazuje kako je kakvoća vode dobra ili izvrsna. Prema Uredbi o kakvoći vode sezona kupanja traje od 1. lipnja do 15. rujna tekuće godine, a evo i preporuka za kupanje koje su izdali iz Štampara.

TOP HRVATSKE RIJEKE I JEZERA Ne idete na more? Nema veze, ovdje ćete se još bolje rashladiti

Prije svega, građanima poručuju kako se dobro otuširati prije i poslije kupanja te kako je poželjno obavljati nuždu u toaletu.

- Previjajte dijete što dalje od vode u kojoj se kupate, provodite pravilnu higijenu ruku nakon uporabe toaleta, previjanja pelena i prije jela, voće i povrće perite vodom namijenjenom za piće, ne idite na kupanje u slučaju postojanja simptoma bolesti poput temperature, proljeva, povraćanja, mučnine, slabosti, kožnih promjena, žutice - poručuju iz Štampara te posebno upozoravaju korisnike kontaktnih leća da izbjegavaju kontakt očne sluznice s vodom.

Kažu i kako treba pripaziti da djeca tijekom kupanja ne gutaju vodu, a osobama s oslabljenim imunitetom i trudnicama preporučuju da se prije kupanja posavjetuju s liječnikom.

DUGA RESA Osvježenje od vrućine neki su pronašli kupanjem u Mrežnici

Kupanje odmah nakon obilnih kiša se ne preporučuje s obzirom da je tada najviše slijevanje odljevnih voda u jezera.

- Ne koristite šampone na kupalištu, ne hranite ptice na vodama stajačicama, ne bacajte nikakav otpad (cigarete, vrećice, pelene, vlažne maramice) oko jezera, ne bacajte niti najmanje ostatke hrane u vodu - upozoravaju iz Štampara.

Tablicu s rezultatima kakvoće vode možete pogledati ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • os-lega 29.06.2021.

    Zar to nije vijest za PLUS+!

  • Selo_malo 29.06.2021.

    Poželjno je obavljati nuždu u toaletu? I mi smo to u EU i u 21. stoljeću? Nije za bilivit!

  • 29.06.2021.

    korona party

Komentiraj...
Vidi sve komentare