To je to što me zanima!

Dodik najavio: Referendum je 2018., tražit ćemo otcjepljenje

Deklaracija koju je predstavio Dodik nosi naziv "Republika Srpska - slobodna i samostalna". U njoj se pojašanjava i kako bi razdruživanje u BiH trebalo izgledati
Vidi originalni članak

Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika najavio je referendum o otcjepljenju Republike Srpske. Putem deklaracije otkrili su da bi se on mogao održati 2018. godine, javlja Al Jazeera.

- Ako do 2017. godine ne bude vidljivih i osjetnih elemenata stabilizacije RS-a u skladu sa Ustavom, a to znači da se mnoge otete nadležnosti moraju vratiti, u 2018. godini, Republika Srpska će provesti referendum o svom statusu. Prijedlog će biti - samostalna država - rekao je Milorad Dodik na Saboru svoje stranke u Istočnom Sarajevu. 

Deklaracija koju je predstavio Dodik nosi naziv "Republika Srpska - slobodna i samostalna". U njoj se pojašnjava i kako bi razdruživanje u BiH trebalo izgledati:

- Na osnovu rezultata referenduma, organi vlasti RS predložit će drugom entitetu Federaciji BiH mirno razdruživanje i obostrano priznanje. Na prostoru BiH, od tada samostalnih država, formira se Unija država BiH, s otvorenim granicama, slobodnim kretanjem ljudi i roba. Nakon samostalnog statusa, RS bez odlaganja traži pristupanje Europskoj uniji uz prihvaćanje njenih pravnih tekovina.

Idi na 24sata

Komentari 71

  • 27.04.2015.

    Znači za 3 godine novi rat u neposrednoj blizini?

  • sokoloko 27.04.2015.

    Fascinantno, rasturena SFRJ sa punim pravom, raspad svi podržavali u svetu, isto sa Kosovom, a sad odjednom BIH je nesto posebno. aahahahhaha Svi po svoje, tako je ovde oduvek bilo.

  • Satnik Dušan Jugović 26.04.2015.

    Hrvatskoj je u intersu očuvanje BiH radi sprečavanja Velikosrpsek politike, komšijama očigledno nije bilo dosta.

Komentiraj...
Vidi sve komentare