To je to što me zanima!

Tumor od 77 kila drobio joj je pluća. Izvadili ga u zadnji čas

Žena je prije nekoliko tjedana stigla u bolnicu žaleći se da ne može disati, a vrlo brzo je ustanovljeno da je njezino stanje alarmantno i opasno po život
Vidi originalni članak

U literaturi nije naveden nijedan presedan odstranjivanja tumorske mase slične težine, stoji u objavi torinske bolnice u kojoj su doktori obavili nevjerojatan zahvat.

Naime, mladoj ženi u Torinu doktori su u posljednji čas spasili život uklonivši tumor, težak 77 kilograma, koji ju je doslovno pridavio. 

'ŽIVOT NA VAGI' Ivana kroz suze o sestri: 'Imala je tumor između velikog i malog mozga, operacija je bila teška'

- Tumor je ispunio sav trbuh pacijentice popevši se sve do pluća, tako da joj je sprečavao disanje.

Žena je prije nekoliko tjedana stigla u bolnicu žaleći se da ne može normalno disati. Pretrage su vrlo brzo pokazale da je stanje alarmantno te da joj prijeti smrt zbog pritiska droba i na pluća i na trbušne organe.

NOVA OPERACIJA U KBC Split ženi odstranili tumor sa srca, probudila se nakon samo 3 sata zbog nove metode

Spašena je dvostrukom kirurškom intervencijom. Prvo je intubirana te joj je tako omogućena mehanička ventilacija pluća odmah na odjelu za reanimaciju hitne pomoći. Prvi hitan zahvat na Hitnoj kirurgiji obavio je kirurg Ezio Falletto.

On je iz pacijentičine trbušne šupljine iscrpio 52 litre tekuće tvari, piše Italy24.

Ta je drenaža ciste omogućila da pacijenticu ekstubiraju te da na taj način preživi prvu, kritičnu fazu.

Nekoliko dana kasnije je na  Drugome sveučilišnome kirurškom odjelu kirurg Francesco Moro obavio delikatan frontalni zahvat kojim je u komadu odstranjen cistoadenom jajnika mase otprilike 25 kilograma. Intervencija je bila uspješna, pa je mlada pacijentica nakon četiri dana prebačena na Odjel dijetetike i prehrane, a zatim otpuštena na kućnu njegu.

Iz medicinske literature poznato je da je cista jajnika nakupina tekućine unutar tanke opne u unutrašnjosti jajnika. Ciste se redovito stvaraju u periodu ovulacije, iz Graafovih folikula, a zatim opet povlače. Postoje i trajne ciste, često uslijed endometrioze, onda dermoidne ciste nastale od nazočnih matičnih stanica, a onda i, najrjeđe, cistoadenomi. U manjem broju slučajeva cistoadenom može prijeći u maligni cistoadenokarcinom.

LIJEČE TUMOR JETRE I GUŠTERAČE Velik uspjeh hrvatskih liječnika: Pacijentima s metastazama su uništili tumore novom metodom

Cistoadenome je često moguće držati pod kontrolom konzervativno, medikamentima, a rijetki su slučajevi kada je potrebno kirurško odstranjivanje. Na kraju, potpuno je nevjerojatno da dostigne čudovišnu dimenziju poput ovog iz Torina. Također je posve nejasno, jer o tome nema izravne vijesti, je li se pacijentica obratila liječnicima i ranije, kad je opazila kako fizički buja, i jesu li oni, možda, propustili reagirati prije negoli joj je život bio ugrožen.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • sky linee 07.11.2022.

    Nije išla na preglede

  • Vis@maior 02.11.2022.

    Prije dvije godine bi ju slali na testiranje i rekli bi joj da je to uslijed kovida...druge pretrage ne bi dolazile u obzir jer čim ne može disati, to je kovid....

  • IAMGOD 02.11.2022.

    Kak se mogla uopće kretat s tolkim tumorom nije mi jasno???

Komentiraj...
Vidi sve komentare