To je to što me zanima!

Don Ivan Grubišić sad ponovno može služiti misu i ispovijedati

Nadbiskup Marin Barišić ukinuo je suspenziju jer se, kaže, don Ivan Grubišić više neće baviti politikom i sjediti u saborskoj klupi
Vidi originalni članak

Don Ivan Grubišić uskočio je iz svećeničkog u civilno odijelo početkom 2012. godine. Razlog je bila suspenzija koju mu je odredio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Monsinjor Barišić tada je odlučio da don Ivan Grubišić više ne može ispovijedati, propovijedati i služiti misu. Glavni razlog za takvu odluku bilo je političko djelovanje don Grubišića, koji je netom prije suspenzije izabran u tadašnji saziv Hrvatskog sabora. Nadbiskup je rekao da prihvaćanje javne službe saborskog zastupnika sa sobom nosi sudjelovanje u građanskoj vlasti, kao i neprilično ponašanje koje je tuđe svećeničkom pozivu. Prozivao je don Grubišića i zbog ustrajnog neposluha prema svojem Ordinariju.

No na veliki četvrtak ove godine, 24. ožujka, monsinjor Barišić povukao je odluku o suspenziji svećenika koji se mnogo puta nije libio javno kritizirati Crkvu i sve ono što se događa unutar njezinih redova. Crkva se povodom ukidanja suspenzije oglasila priopćenjem u kojem stoji da su se objektivno promijenile okolnosti koje su dovele do izricanja suspenzije te da se ona može ukinuti jer je don Grubišić uvjerio nadređenog biskupa kako se više neće baviti politikom. Za odluku o ukidanju kazne bilo je presudno i što don Grubišić nije izabran u Sabor te što je dao ostavku na članstvo u Gradskom vijeću Grada Splita.

Idi na 24sata

Komentari 73

  • croaticum 01.04.2016.

    Nisam bas siguran da bi rado slusao njegovu propovijed, mislim da mi on ne bi imao sta za poruciti.

  • dobro jutro 01.04.2016.

    Nije ga mene vidio u Crkvi u kojoj on bude molio

  • fiore 01.04.2016.

    80 godina,šta ne ide u penziju?don ivan ne zna ni sam šta hoće?on je kako vjetar puše!i tko mu na kraju krajeva više uopće vjeruje?

Komentiraj...
Vidi sve komentare