To je to što me zanima!

Dorian se ne smije igrati da mu ne bi puknule kosti

Dorian Grizelj (9) ima bolest "staklenih kostiju". Do sada su mu pucale čak 39 puta. Nakon svakog njegovog prijeloma tijelo mu se deformira
Vidi originalni članak

Sjedio sam na podu pokraj kreveta i igrao se sa psićem. Slučajno sam nogom lagano udario u rub kreveta. Jako me zaboljelo. Niz lice mi je kapao znoj. Nisam mogao prestati plakati. Jedva sam uspio tiho dozvati mamu, priča Dorian Grizelj (9) iz Zagreba.
Ovom neizmjerno hrabrom i pozitivnom dječaku bio je to 39. prijelom u životu. Nakon svakog prijeloma tijelo mu se deformira.
Dorian ima tešku bolest staklenih kostiju za koju nema lijeka. Čim su ga liječnici nakon rođenja primili, već je imao slomljena rebra, kosti ruke, nogu i glave. Sada mu je u gipsu desna noga jer je potkoljenica pukla.
- Kao beba nije puzao, nije mogao normalno sjediti, svaki pokret bio mu je bolan. Sjećam se kako je jedanput pao s kreveta te slomio ručicu i nogu. Jedan od najgorih trenutaka bio je kada je sjedio vani s prijateljima dok su se oni igrali. Lopta je slučajno doletjela u njegovu nogu i ona je pukla - rekla je dječakova majka Slađana (32), koja stalno mora biti uz njega. Dorian ne može sam hodati, kupati se ni oblačiti, a svaka četiri mjeseca prima terapiju za jačanje kostiju.
U kostima ima ugrađene čavle koji se pomiču kako kosti rastu.
- Obožavam tjelesni. Gađam čunjeve i igram se s loptom - kaže Dorijan. Dr. Darko Antičević, ortoped na KBC Šalati, kaže kako neka djeca s ugrađenim čavlima mogu i prohodati. Profesorica genetike Ingeborg Barišić kaže da se jedno od 15.000 djece rađa s bolesti staklenih kostiju. Sljedećeg tjedna Dorijan opet mora na operaciju. Novac za Doriana možete uplatiti na broj računa ZABA - 3112985601. U Hrvatskoj tu bolest ima 35 djece.




U NOGE SU MU UGRADILI ČAVLE
Dorianu su liječnici bedrene kosti obostrano presjekli kako bi ih izravnali. U svaku kost od kuka do koljena ugradili su čavle koji se sami produžuju ovisno o tome kako raste i sprečavaju lomove.

FILIP IMA 13 GODINA, A KOSTI SU MU KAO U STARCA

Kada se prije 13 godina rodio Osječanin Filip Dobrić, liječnik mu je predvidio svega nekoliko mjeseci života. Odmah nakon rođenja dijagnosticirali su mu bolest staklenih kostiju. Filip je 100-postotni invalid i kreće se u kolicima. Stopala su mu još deformirana i ne može se samostalno kretati. Doktor koji ga je posljednji operirao rekao je da dječak ima zglobove kao starac.
- Odlučili smo ga odvesti u Njemačku jer mislimo da tamo imaju više znanja. Međutim, za to nam treba pomoć od 50.000 kuna - rekla je Filipova mama. Pomoć možete uplatiti u HPB-u na žiro račun 2390001-3100229809 na ime Anite Dobrić.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • Keljo 19.07.2009.

    ok je vijest i žao mi je djeteta al ovo nije jedini slučaj u hrvatskoj ima ih podosta znao sam blizance oboje su imali istu bolest, isto gadno al nisu bilu u novinama

  • apocalypsa 18.07.2009.

    proklete boleštine...iskreno se nadam da će se pronaći lijek za ovo...puno sreće dečecu

  • vodolijica 18.07.2009.

    Dragi boze pomozi malenom i maksimalno olaksaj ovoj obitelji! p.s. nije mi jasno kako neko moze stavljati minuse na ok komentare tipa. Boze pomozi mu, uz tebe smo...itd. Tim sto pucaju minuse nema pomoci.

Komentiraj...
Vidi sve komentare