To je to što me zanima!

Dosta im je: Mirni prosvjed na mostu zbog berača smilja

Stanovnici su gnjevni jer smatraju da institucije ne rade dovoljno da zaustave ilegalno branje, a njima na otok dnevno pristiže 150-200 kombija s beračima
Vidi originalni članak

Stanovnici otoka Krka 'blokirali' su danas Krčki mosta u znak prosvjeda protiv berača smilja. Gnjevni su jer smatraju da policija i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode rade nedovoljno da to zaustave, a njima na otok dnevno pristiže 150-200 kombija s beračima.

Smatraju da kazne trebaju biti veće od oduzimanja bilja i globe te da na terenu treba biti više od jedne policijske patrole. 

- Prosvjedom na mostu želimo pokazati da postoji učinkovitiji način, može ih se uhvatiti na 'uskom grlu' jer mostom moraju proći. Isto tako, ako već postoji zabrana branja na otocima, zašto ne kontroliraju otkupljivače smilja i ne kažnjavaju one koji otkupljuju ono što je ubrano na otocima, kazao je za Jutarnji list Goran Marević, tajnik maslinarske udruge Drobnica. 

Ako institucije ne reagiraju, sami će, kažu, loviti berače.

Policija je u ponedjeljak navečer privela dvojicu muškaraca koji su u dva kombija prevozili 1088 kg smilja.

Idi na 24sata

Komentari 50

  • 12.11.2014.

    Naša zemlje bi samo od domaćeg smilja, čija kvaliteta je daleko bolja od Francuskog i dr. mogla imati odličan izvozni rezuatat. Ako se pravilno reže (ono se ne "bere" nego šiša) može se rezati dvaput u godini. Raste svuda i po državnom i privatnom zemljištu, tako da bi i vlasnici zemljišta mogli sasvim pristojno zaraditi od nečega što im je majka priroda sama dala. Ali oni NE ZNAJU, i da, NE DA IM SE.

  • Car Mrgud Vazdacenzurirani 12.11.2014.

    Ništa od tzv. "mirnih prosvjeda", pa čak i zbog berača smilja. Ako je vjerovati da to beru uglavnom korisnici barem 9 dječjih doplataka po familiji, a nitko se od roditelja (?!) ne vodi kao zaposlen, e to je već političko pitanje...a ak se prosvjeduje protiv političarske bagre, "mirnim prosvjedima" se neće postići apsolutno ništa...na žalost.

  • Halo Bing, kako brat 12.11.2014.

    U Hrvatskoj je, ako se ne varam, ministarstvo okoliša zabranilo branje smilja na svim otocima... što bi bilo i u redu da se radi na s poticanju (manji porezi, smanjivanje administrativnih igara bez granica..) PLANTAŽNOG UZGOJA SMILJA I OSTALOG LJEKOVITOG BILJA? Dok je puste i šikarom obrsle zemlje u Hrvatskoj koliko voliš, (ili možda nije) okolne zemlje (čak i susjedi s istoka) bar na tome zarađuju. Popularnost zdravijeg stila života posljednjih godina prisutna je u većem dijelu svijeta. Nakon dominacije industrijskih sintetičkih lijekova od rata do 1970-ih godina, prirodni lijekovi ponovo dobivaju na značaju, a primjena ljekovitih bilja u prehrani i kozmetici širi se. Interes za aromatično bilje i začine drugih kultura i kuhinja na globalnoj razini raste. „International Trade Center“ predviđa da će tržište biljnih lijekova i aromatičnog bilja rapidno porasti sa 19.5 (2008) na čak 32.9 milijardi USD u 2015. Sve to ukazuje koliki je veliki gospodarski potencijal uzgoja i izvoza ljekovitih trava i aromatičnog bilja. Ljekovito bilje postaje visoko-profitabilni izvozni proizvod za kojeg je relativno LAKO NAĆI TRŽIŠTE. Uzgoj ljekovitog bilja u pravilu je JEDNOSTAVNIJI nego uzgoj brojnih drugih poljoprivrednih kultura. Za većinu kultura potrebne su velike površine zemlje kako bi proizvodnja bila isplativa, dok se pri uzgoju ljekovitog bilja i na relativno malim površinama može dobro zaraditi, što je naravno prilika obiteljskim gospodarstvima. .... U svemu tomu, Smilje je tražena roba, a naročito u kozmetičkoj industriji, gdje ulje navodno ima odlične rezultate. Cijena litre ulja dosegne i 1600 eura.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare