To je to što me zanima!

Doživjeti stotu: Postoji li tajna za dug, zdrav i sretan život?

Iako mnogi misle da eliksir života leži samo u genetskoj strukturi, to nije točno. Tajna je u brizi o svojem organizmu. Otkrivamo koja hrana jamči dugovječnost...
Vidi originalni članak

Najveći je izvor moje sreće što mogu razgovarati sa svima, rekao je Japanac Tomoji Tanabe navršivši 113. rođendan. Bio mu je to zadnji prije nego je u snu napustio ovaj svijet. Osim što se nauživao razgovora i druženja s djecom, unucima, praunucima i prapraunucima, Tomoji je svojim godinama osvojio svijet. Otkrio je svoju tajnu za dug život.

- Jedite povrće i pijte mlijeko svako jutro. Alkohol je zabranjen - bila je njegova poruka.

To je samo jedan u nizu savjeta za doživjeti stotu. Svaki stogodišnjak ima neku svoju namirnicu za koju vjeruje da mu je upravo ona podarila ta silna desetljeća. Ipak, znanstvenici su ustanovili kako je tajna mnogih bila jednostavno u njihovoj genetskoj strukturi.

Istraživali su gene žene koja je doživjela 115 godina. Dekodirali su cijeli njezin DNK profil i dobili kompletnu mapu genoma. Na temelju analize zaključili su da su je od starenja štitile neuobičajene genetske mutacije. U organizmu nije bilo tragova Alzheimerove bolesti, bolesti srca, krvožilnog sustava...

Znači li to da neću doživjeti stotu nemam li genetsku mutaciju?

- To nije točno - poručuju stručnjaci.

Ipak, svoj organizam moramo čuvati, maziti i paziti na razne načine. Donosimo vam savjete, koji će vam, budete li ih se pridržavali, donijeti još desetljeća i omogućiti da i vi jednoga dana s prapraunukom razgovarate o novim tehnologijama.

>>> Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 54

  • zof 02.09.2013.

    Došao tip kod doktora na pregled. Doktor mu kaže:" Zdravlje vam je jako loše. Od danas nema više pića, kockanja, žena, nikakva uzbuđenja, jedite minimalno,...." "Onda ću nakon toga dugo živjeti ?" "Pa, vjerojatno nećete, ali će vam život izgledati za poludit dug i dosadan.."

  • muni seferendi 02.09.2013.

    65+ koji mjesec da se navikneš na penziju i dosta

  • vemaria 02.09.2013.

    nemojte gledat televiziju.šetajte živite svoj život kakosami želite.

Komentiraj...
Vidi sve komentare