To je to što me zanima!

Drago Jakovčević je uvjeren: HNB zna za rizične kredite!

Profesor s Ekonomije otvoreno govori o krizi, bankama i ministru financija: Linić je pojačao porezni pritisak, i to je rezultiralo smanjenom potrošnjom, mi tonemo...
Vidi originalni članak

Express: Centar banka je 70 posto rizičnih kredita bez valjanih instrumenata osiguranja plasirala 15-orici ljudi. Što nam to govori? 

To nam govori da su u banci potpuno zakazale interne procedure vrednovanja boniteta na profesionalan način uz osiguranje primjerenom kolateralu (instrument kreditne zaštite). 

To je odgovornost menadžmenta, ali i monetarne revizije. Jesu li zakazali revizori ili je zatajila supervizija, ne znam, ali oni su morali upozoriti da se stvari moraju popraviti. 

Express: Tko je propustio poduzeti mjere nadzora? 

Prvi propust napravio je menadžment koji donosi kreditne odluke pa kreditni odbor koji također odlučuje o kreditima. Tu je i nadzorni odbor koji mora dati suglasnost kada je riječ o iznosima od 10 posto vrijednosti kapitala banke. Za sve to postoje propisi. Zakazali su svi od interne kontrole do supervizije HNB-a koja je sigurno znala za te rizične kredite. Uglavnom, gleda se naplativost plasmana bilo to u nekretninama ili drugim vrijednostima 

Express: Slične su se stvari događale i u Centar banci i u Karlovačkoj. Znači li to da sustav nadzora spava? 

Ne mogu reći da spava, ali sigurno su znali za informaciju o ugroženosti banke zbog loših plasmana te jesu li poduzete mjere i jesu li vlasnici svjesni da se banka mora dokapitalizirati. Bez obzira na vlast, prije se govorilo da takav problem imaju samo državne banke. 

Bila politika upletena u to ili ne jedno je sigurno - postoje interesne skupine kojima je jedini cilj izvući novac iz banke, a da su pritom imali namjeru vratiti samo dio kredita ili ga uopće ne vraćati.

>>> Cijeli intervju pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 17

  • emma123 14.09.2013.

    "Pitajte Milanovića za razloge", kazao je Rohatinski netom nakon što je Zoki odlučio da je vrijeme za smjenu u HNB..................

  • AlfaVuk 14.09.2013.

    ok ako se sve to zna - a zna se odavno - tko su ta 15-torica? Koji je to savršeni deal, odeš u banku uzmeš kredu , koju vratit morat nećeš jer je "priko veze" , onda banka počne cvilit -i onda je "saniraju" ti isti koji su uzeli kredu iz državnog propračuna - to jest lovom svih nas - baš upravo prije nego što je prodaju za 5 kuna samima sebi...I onda se to zove nekako drugačije a upravo ti isti koji su opet uzeli lovu sad je "saniranu" kupuju preko fantomskih firmi...stari vic je čemu ferragosto služi - da mafija dođe na školovanje ovamo jer ovo što jje kradeze izveo svima nama je za nevjerovat.

  • 2 x general 14.09.2013.

    Dogovorno bankarstvo!!! Treba tužiti večinske dioničare ( upravu banke ) i petnaest likova koji su dobili kredite!!! Vani, na zapadu, bi to riješili za tjedan dana!

Komentiraj...
Vidi sve komentare