To je to što me zanima!

Drava International ne gori prvi put: U 12 godina su izbila četiri požara, 2011. poginula radnica

U drugom požaru, onom iz 2015. godine, zapalilo se gorivo u tvornici, gorjelo je 10.000 litara nafte, a i tada je opasnost za ljude bila velika, prije svega za vatrogasce
Vidi originalni članak

Velik požar koji je u noći na srijedu izbio u pogonu osječke tvrtke "Drava International" nije prvi u toj firmi. U zadnjih 12 godina izbila su još tri požara, a najtragičniji je bio 2011. godine kada je poginula 32-godišnja radnica Danijela Valkai.

Danijela je tog kobnog dana s kolegicama čistila skladišne hale Drava Internationala. Tvrtka se tada selila u novi prostor u osječkom prigradskom naselju Brijest. Hala je nekad bila dio propale Tvornice žigica Drava.

Nakon što je jedna od radnica tijekom čišćenja, ne znajući što se nalazi u limenoj kanti, ubacila u nju metalnu šipku došlo je do iskrenja, a smjesa za izradu šibica se zapalila i eksplodirala.

Danijela je umrla nakon desetak dana borbe za život.

Zapalilo se gorivo

U veljači 2015. u Dravi International izbio je novi incident.

U velikom požaru koji je tada izbio, nasreću nitko nije ozlijeđen. Vatra je krenula iz dijela u kojem je bio smješten generator za proizvodnju električne energije iz sintetičkog dizela. 

Zapalilo se gorivo u tvornici, gorjelo je 10.000 litara nafte, a i tada je opasnost za ljude bila velika, prije svega za vatrogasce.

Opet požar

Samo godinu kasnije, u studenom 2016., vatrogasci su ponovno imali posla u tvrtki Drava International.

Tada su gasili požar na otvorenom prostoru, između dvije hale, jer je vatra izbijala iz šahtova.

Došlo je do zapaljenja gorive tekućine, najvjerojatnije smjese vode i nafte, što je rezultat ispiranja spremnika s naftom, a ona se kao dodatni energent koristi u preradi plastike, izvijestio je tada vatrogasni zapovjednik. U tom je požaru ozlijeđen jedan radnik.

Na čelu tvrtke nalazi se Zvonko Bede.

Uz njega su suvlasnici njegov sin Marko i Bedeova dugogodišnja suradnica Snježana Alerić.

Bede je znano ime na osječkoj poslovnoj sceni.

Tijekom privatizacije postao je vlasnik do tada poznatih osječkih tvrtki poput Svilane, Litokartona, robne kuće Nama i Tvornice žigica Drava.

Sve su one tijekom godina ugašene te se Bede okrenuo prikupljanju i reciklaži plastične ambalaže.

 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • +ciciban+ 04.10.2023.

    Tvornice žigica Drava nije propala, već je uništena, odnosno pokradena. Prodana u privatizaciji za jednu kunu, da bi lik rasprodao strojeve, spremio lovu u džep i to je to. Sama zgrada propada i dalje i vjerojatno je najveće ruglo u gradu.

  • NOU NEJM 04.10.2023.

    nisam ni znao za ovu firmu al zao mi bilo kad sam vidio radnike koje su pokazivali na tvu pa to sve neki stranci indijci ili sta vec sunce ti hebem postat cemo ko njemacka za par godina gdje najmanje svaba a svakakih bisera u drzavi. to mi zao kad moramo i mi go..na kao svabe uvozit i najgore EU ce strpat one migrante opet nama a mi cemo dobit dobre pare

  • UZLOMAC 04.10.2023.

    Jednostavno zapalis i nemoras placati odstranjivanje otpada i plus naplatis od osiguranja puno toga tu dmrdi ne samo plastika . Ovakvi slucajevi u HR su postali u zadnje vrijeme kao neko prakticno rjesenje kako se rijesiti nezeljenog otpada. Doci ce inspektori i reci neko svoje misljenje , a poslije toga na placenu Janjetinu i dobru kapljicu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare