To je to što me zanima!

Državni udar u Hondurasu: Vojska uhitila predsjednika

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Predsjednik Manuel Zelaya izabran je 2006., a on si je htio ustavnim reformama osigurati još jedan mandat. Vojska ga je uhitila u nedjelju rano ujutro
Vidi originalni članak

Predsjednika Hondurasa uhitila je vojska u nedjelju ujutro po lokalnom vremenu, na isti dan kad je najavio da će provesti kontroverzne ustavne reforme, javio je CNN. Gomila vojnika opkolila je u nedjelju rezidenciju predsjednika Zelaya. Upali su unutra, svladali predsjedničku stražu i priveli Zelayu. Lokalni mediji u Hondurasu javljaju kako su predsjednika poslali u egzil, te da je on odletio za Kostariku. Jose Manuel Zelaya je otpustio i zapovjednika oružanih snaga, koji ga nije htio podržati u reformama. U petak je još pokušao uvjeravati ljude da je zemlja sigurna iako je i tada bilo znakova da nema povjerenje vojske. Zelaya je izabran 2006., a promjenama ustava htio si je osigurati još jedan mandat na čelu države. Njegov tajnik rekao je da su predsjednika odveli u bazu izvan glavnog grada, Tegucigalpe. AFP javlja kako je Europska Unija zatražila hitno puštanje na slobodu uhićenog predsjednika. Predsjednik honduraškog kongresa Roberto Micheletti imenovan je u nedjelju novim šefom države, zamjenjujući Manuela Zelayu kojega je vojska uhitila i protjerala u Kostariku.

NALJUTILI I HUGA CHAVEZA
Predsjednik Hugo Chavez u nedjelju je stavio vojsku u stanje pripravnosti. Obećao je da će vojska intervenirati ako se nešto dogodi njegovom veleposlaniku u Hondurasu. Chavez je rekao da su honduraški vojnici oteli kubanskog veleposlanika i ostavili venezuelanskog veleposlanika na cesti, nakon što je pretučen u vrijeme vojnog udara.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • mayhem26 29.06.2009.

    Europska unija je zatrazila HITNO PUŠTANJE \"predsjednika\"Pa ljudi moji pogledajte sad ušta mi srljamo.Znaći EU podržava tu barabu....ODVRATNO!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • mazur 29.06.2009.

    ovako treba i Hrvatska vojska, samo uletit u sloveniji i njihovog predsjednika i ostale..hahahahahaha

  • Zeljk0 29.06.2009.

    ne morate me negativno komentirati, eto top vijest je da Hugo Chavez prijeti ratom....

Komentiraj...
Vidi sve komentare