To je to što me zanima!

Dunja je prva kapetanica aviona Airbus u Hrvatskoj

Upravljajući Airbusom, ženska posada Croatia Airlinesa s kapetanicom Dunjom Kuvaljom (32) izborila je jednakost spolova i u zračnom prometu
Vidi originalni članak

Moj san nakon 20 godina konačno je postao stvarnost, rekla je kapetanica Dunja Kuvalja (32). Još kao djevojčica u osnovnoj školi odlučila je postati pilotkinja. Krajem prošlog tjedna položila je posljednji ispit i sjela za upravljač putničkog aviona Airbus A 320. Na redovnom letu Croatia Airlinesa Zagreb-Amsterdam-Zagreb prva hrvatska kapetanica u četvrtak je ušla u povijest i kao članica prve hrvatske ženske posade. Uz nju su bile kopilotkinja Kristina Barko (30) i četiri domaćice zrakoplova. Većina nije ni znala da avionom upravljaju žene.
- U samoj tehnici leta između žena i muškaraca nema razlike. Žene mogu raditi nekoliko stvari istodobno pa bi to mogla biti čak i mala prednost - rekla je Kuvalja. Nakon 5000 sati leta i vježbi u simulatoru kapetanica može mirne duše ustvrditi da se na nebu ne boji ničega, ali i da je kolege ne gledaju drukčije jer je žena.
- Svi kolege su me jako lijepo prihvatili, ali kao ženi mi je ipak bilo teže jer sam bila prva i činilo mi se da pred njima moram opravdati ukazano povjerenje - rekla je kapetanica Kuvalja ističući da u njezinoj kompaniji vlada ravnopravnost spolova. Croatia Airlines će omogućiti i kopilotkinji Kristini Barko da ostvari svoj san te će uskoro polagati ispit za kapetanicu.

NAJLJEPŠE JE PLOVITI ZRAKOM...
Od svoje 16. godine letim i za mene nema ljepšeg osjećaja. Sve svoje vrijeme do ovog trenutka ulagala sam u karijeru, rekla je kapetanica Dunja Kuvalja. Ni privatni život nije patio zbog posla. Kapetanica je u sretnoj vezi i živi s dečkom koji je razumije.

ŽENE VOZE AVION TEŽAK 73.500 KILOGRAMA

Najveća brzina abiona je 903 km/h, a maksimalna težina 73.500 kg. Raspon krila je 34,09 metara, a može primiti do 180 putnika.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • bingo plus 20.06.2008.

    Svaka čast! Završila sam zrakoplovnu generaciju prije i ponosna sam što ovakvi ljudi izlaze iz te škole!

  • madafakafromkroejša 18.06.2008.

    pa nisam nis lose napisal??

  • lacoste 18.06.2008.

    BRAVO RIBO!!! sve naj u karijeri, živila!!! jedva čekam poć u amsterdama!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare