To je to što me zanima!

Đuro Horvat ostaje na slobodi: 'Hrvatska ima čast što ima Đuru Horvata! Savjest mi je čista'

Uhićeni međimurski poduzetnik Đuro Horvat u srijedu je zbog lošeg zdravstvenog stanja pušten na slobodu: 'Moja savjest je potpuno čista'
Vidi originalni članak

To je strašno, čovjeka koji vodi kompaniju, najinovativniju kompaniju u Europi. Mi imamo preko 60 patenata, vlastitih proizvoda. Trudili smo se, 20 godina smo radili na tom postrojenju. To je postrojenje koje je najnaprednije u svijetu. Nema ga nigdje. I željeli smo ga promovirati u Hrvatskoj. I tu je taj otpor lobija koji to nisu željeli. Koji to nisu željeli i oni su pomogli u sastavljanju optužnica da bi nas eliminirali. Međutim, nas ne mogu eliminirati. Znanje je neuništivo. To je naše patentno pravo, nas štiti patent i mene čuva moja savjest koja je potpuno čista, rekao je za Danas.hr direktor Tehnixa Đuro Horvat (80) koji je u utorak uhićen pod sumnjom za zlouporabu položaja i ovlasti. 

OPASNOST ZA SVJEDOKE Afera Sortirnica: U istražnom zatvoru četvero osumnjičenih, među njima nije Đuro Horvat

Međimurski poduzetnik Horvat zbog zdravstvenog stanja je u srijedu pušten na slobodu, a ostalih četvero uhićenih zagrebački Županijski sud je odredio jednomjesečni istražni zatvor. Uhićeni se terete se za malverzacije novcem iz EU fondova. Riječ je o projektu izgradnje riječke sortirnice otpada.

- To je doista stravično za ljude koji se zaista ne osjećaju krivim, niti doista jesu krivi. Mi smo krivo optuženi, mi smo optuženi da smo lobirali, a zapravo mi smo promovirali naš patent. Patent koji je moje vlasništvo i kompanije Tehnix. To niti oni koji su potraživali, ni koju su jučer razgovarali s javnošću ne znaju. Patent me štiti i za njega smo dobili priznanje od Bruxellesa, Europske unije - kazao je Horvat.

Kako kaže, zbog problema s nogom je trenutno na bolovanju pa je u vrijeme uhićenja bio kod kuće, a ne u firmi kao inače.

BRANI SE SA SLOBODE Uhićeni Đuro Horvat: 'Dali su mi 500.000 eura više? Pojma nemaju! Evo što smo htjeli...'

- To je bilo rano ujutro, za mene bilo stravično, šokantno, ja nikad nisam to doživio, nikad nisam bio na sudu. Samo sam bio hvaljen da radim dobre stvari. Pored tog patenta, mi smo dobili priznanja od Njemačke, Austrije, institucija, od Akademije znanosti Republike Hrvatske, Akademije znanosti iz Kaira, iz Sankt Petersburga - dodao je Horvat.

Pojasnio je da s politkom nema veze te da se bavi inovacijama.

- Radimo zelene tehnologije koje su planetarni interes. Naša tehnologija reciklira otpad u vrijednosti do 95 posto što nema nigdje u svijetu i Hrvatska ima čast što ima Đuru Horvata i naše tehnologije i mislim da ćemo to dokazati pred javnošću - objasnio je Horvat.

- On je poduzetnik, inovator, Tehnix je ugledna firma i politika nas ne zanima - zaključio je Horvatov odvjetnik Ante Župić.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • stefanpongrac61 07.04.2023.

    Prekrižio i potpisao A taj prijedlog procjene glavnog projekta imao je samo jednu preinaku. Horvat je, zaključuju iz prepiske istražitelji EPPO-a, dio procjene koja se odnosi na radove za halu sortirnice kemijskom olovkom prekrižio procjenu od 5,5 milijuna kuna za građevinske radove i umjesto toga upisao 10,5 milijuna kuna te je, shodno tome, uvećao ukupni iznos za cijeli projekt. Dakle, u samo 14 minuta Horvat je uspio isprintati dokument, provesti analizu troškovnika, ponovno skenirati dokument i preko svoje djelatnice vratiti ga Žagaru. Da ne bi bilo zabune tko je napravio prepravku, Horvat je na rekapitulaciju stavio svoj potpis.

  • PUN KO BROD 06.04.2023.

    SDP nije kriminalna organizacija, oni su to slučajno napravili

  • crveni sdp-ovci 06.04.2023.

    i zato ne slinite nad njim, zaslužio je nečastan otkaz iz tehnixa i to je jučer dobio, a još prije 20 godina mu je bilo savjetovano da se povuće iz upravljanja firme i prepusti svojim nasljednicima, bahati starac

Komentiraj...
Vidi sve komentare