To je to što me zanima!

Dužnosnik UN-a: 'Nedopustivo je nijekati genocid u Srebrenici'

Nijekanje genocida je izravna zapreka pomirenju. Nedopustivo je i za svaku osudu glorificiranje osuđenih ratnih zločinaca u ovoj regiji, rekao je Dieng nakon obilaska Memorijalnog centra u Potočarima
Vidi originalni članak

Posebni savjetnik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za sprječavanje genocida Adam Dieng u četvrtak je tijekom posjeta Srebrenici upozorio kako je nedopustivo nijekati zločine počinjene tijekom rata u BiH uključujući činjenicu da je tamo nad Bošnjacima počinjen genocid.

"Nijekanje genocida je izravna zapreka pomirenju. Nedopustivo je i za svaku osudu glorificiranje osuđenih ratnih zločinaca u ovoj regiji. Osuđeni ratni zločinci nisu heroji, žrtve, preživjeli i svjedoci genocida su pravi heroji", kazao je Dieng novinarima nakon obilaska Memorijalnog centra u Potočarima gdje su pokopani posmrtni ostaci tisuća žrtava koje su u srpnju 1995. ubili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

Dieng je kazao kako je u Srebrenicu došao upravo da bi odao počast žrtvama genocida.

Vlasti Republike Srpske predvođene Miloradom Dodikom ali i Srbije uporno odbijaju prihvatiti sudski potvrđenu činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid a umjesto toga koriste termine poput "teškog zločina".

Predsjednica udruge Majke Srebrenice Munira Subašić kazala je kako su tijekom susreta s Diengom od njega zatražili da Ujedinjeni narodi preuzmu jaču ulogu u nadziranju rada pravosuđa u BiH kojemu je zadaća procesuirati veliki broj ratnih zločina.

Istaknula je kako je to moralna obveza UN-a s obzirom na suodgovornost svjetske organizacije za genocid počinjen u Srebrenici prije 22 godine.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • GospaMedjugorje_1 12.02.2018.

    vlasti naravno da ce negirati da se dogodio zlocin pa i nase komsije negiraju za jasenovac i sve grozote iz drugog sveskog rata pa nikom nista .i sada se usudio neki papak dolaziti i kao kritikuje da neko negira,idi tamo kod amerikanaca i nemaca hrvata pa njima kaki a ne nama srbima koji smo po proracunima ubili 10.000 20.000 kakiti a ne kakis nemciam za 60.000.000 htvatima 700.000 dosao on nama srbima nesto govoriti.kod mame tvoje pa tamomamu podjeb.....

  • umjereni pacifist 09.02.2018.

    ne mogu vjerovati da se netko usudio reći istinu-javno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare