To je to što me zanima!

Dvoje dužnosnika Crvenih Kmera dobili doživotni zatvor

U povijesnoj presudi, 35 godina nakon pada režima u kojem je ubijeno dva milijuna ljudi, dvojica najviših dužnosnika osuđeni su zbog zločina protiv čovječnosti
Vidi originalni članak

Dvojica najviših dužnosnika Crvenih Kmera u četvrtak su osuđeni na doživotni zatvor i to zbog zločina protiv čovječnosti. Gotovo 35 godina nakon pada režima u Kambođi u kojem je od 1975. do 1979. stradalo gotovo dva milijuna ljudi, donesena je povijesna presuda Nuonu Cheu (88) i Khieu Samphanu (83). 

Ideolog režima Cheu i predsjednik Demokratske Kampućije Samphan proglašeni su krivima za zločine protiv čovječnosti, istrebljivanje čovječanstva, prisilne selidbe i političke progone, prenosi HRT. U travnju 1975, Crveni Kmeri preuzeli su vlast u Kambodži te sa željom da stvore agrarno društvo bez građana i novca ispraznili su gradove, te pogubili gotovo četvrtinu stanovnika zemlje. 

Glasnogovornik suda Lars Olsen izjavio je da optuženici nisu pokazivali nikakve emocije niti kajanje za svoje postupke, te su tvrdili da nisu odgovorni za zločine režima, a njihovi odvjetnici su najavili žalbu.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • Tupan_1 07.08.2014.

    a u koliki će biti zatvori po hrvatskoj ako crvene napokon pozatvaramo

  • šumski bandit 07.08.2014.

    kod nas bi bili davno prije abolirani i danas, u dubokoj starosti sjedili u Saboru ili imali debelu, povlaštenu mirovinu

  • tessa 10 07.08.2014.

    Prekasno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare