To je to što me zanima!

Dvojica osumnjičena za smrt hrvatskih civila pod istragom

Dvojica bivših pripadnika tzv. teritorijalne obrane Banski Grabovac istražuju se zbog sumnje da su krivi za ubojstvo četiri te ranjavanje civila u sklopu vojne akcije 'Kupa'
Vidi originalni članak

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu provest će istragu protiv dvojice bivših pripadnika tzv. teritorijalne obrane Banski Grabovac zbog sumnje da su krivi za ubojstvo četiri te ranjavanje civila.

Dvojac se sumnjiči da je početkom listopada 1991., tijekom napada JNA i teritorijalne obrane te srpskih paravojnih formacija na hrvatska sela glinskog područja u sklopu vojne akcije "Kupa" počinio ratni zločin protiv civila. Prvookrivljeni (56) bio je komandir II. voda čete Luščani, Odreda TO Banski Grabovac, a drugookrivljeni (49) pripadnik te jedinice. Nakon što su ušli u selo Sibić prvookrivljeni je naredio da pretraže kuće i druge objekte u selu. Zatečene hrvatske civile B. D., T. V., J. V., M. Š. i J. Š.-a okupili su na jednom mjestu, a potom je provookrivljeni zapovjedio drugookrivljeniku i pokojnom R. M. da se zatečeni civili moraju ubiti. Oni su potom pucali u civile i ubili B. D., T. V., J. V. i M. Š., dok je J. Š. preživio.

Sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu tužiteljstvo je podnijelo prijedlog za određivanjem istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika zbog osobito teških okolnosti kaznenog djela. Žrtve su, naime, bili nenaoružani civili starije životne dobi koji nisu predstavljali nikakvu prijetnju. Zbog toga, smatra tužiteljstvo, postupanje okrivljenika ukazuje na iznimnu bezobzirnost, agresivnost i bešćutnost u postupanju.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • mangup@dj 19.12.2014.

    Ma na kraju će ih abolirati i uludo potrošeno vrijeme i novac

  • tessa 10 19.12.2014.

    Napokon su se sjetili nakon više od 20 godina, dosad su već naveliko trebali odrobijat u zatvoru.

  • Timmy2 19.12.2014.

    Kakav moraš biti da ideš ubijati starce?

Komentiraj...
Vidi sve komentare