To je to što me zanima!

Egzodus: Dolaze Rusi, milijuni Ukrajinaca bježe iz ratne zone

NATO tvrdi da je Rusija početkom tjedna rasporedila nove snage u Ukrajini. Promatrači OESS-a su primijetili kolonu 23 vojna vozila bez službenih oznaka
Vidi originalni članak

Više od milijun ljudi raseljeno je zbog rata na istoku Ukrajine. Pobjegli su obiteljima u Ukrajini, ali i u susjedne zemlje, rekao je u četvrtak Jens Anders Toyberg-Frandzen, pomoćnik glavnog tajnika UN-a na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti.

Taj sastanak sazvao je SAD zbog zadnjeg izvješća NATO pakta u kojem stoji da je Ruska Federacija početkom tjedna rasporedila nove snage u Ukrajini. Osim tog, uočili su velik broj tenkova i transportera, piše The Guardian. Jednako su javili i promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) kako su primijetili kolonu 23 vojna vozila bez službenih oznaka. Predstavnici ruske diplomacije opovrgnuli su napade jer predstavnici NATO-a nisu izložili čvrste dokaze. Dodali su kako su umorni od odbacivanja lažnih izvještaja.

- Sukob još nije gotov. Imali smo dva seta izbora, strane su jasno suprotstavljene i tu još neko vrijeme neće biti mira - rekao nam je Igor Tabak, vojni analitičar portala obris.org. Dodao je kako Ukrajinci i dalje imaju volju vojno riješiti situaciju. Tome u prilog ide i stalno utvrđivanje ukrajinskih vojnih položaja, posebno oko gradova Luganska, Donjecka i Mariupola. Zbog tog bi humanitarna kriza postala još veća. Na to je prošlog tjedna reagirao i Amnesty International kad je u raketiranju Donjecka poginulo dvoje djece na igralištu.


- Obje se strane ne drže pravila i ne štite civile. Ovo je ratni zločin i slučaj treba hitno istražiti - rekao je Denis Krivosheev, direktor Amnestyja za Europu.Umjesto da održavaju primirje, susjedne zemlje naoružavaju Ukrajince i separatiste.
- Cilj međunarodne zajednice je zaustaviti sukobe, a ne naoružavati sukobljene strane - kaže Jelena Jurišić, analitičarka i profesorica na Hrvatskim studijima.

Idi na 24sata

Komentari 75

  • Toni65_1 23.01.2015.

    Promatrači OESS-a su primijetili kolonu 23 vojna vozila bez službenih oznaka.. Dok ne primjete 230.000 do onda nemate šta da pišete .. Toliko vozila se sada kreće vozila po Hrvatskoj ako ne i više bez da su registrirana i da su ruska ! !

  • ArijanAvdagić 14.11.2014.

    a i taj igor tabak koje je on to i gdje borbe vodio da bi bio vojni analitičar

  • user_388907 14.11.2014.

    Užasno

Komentiraj...
Vidi sve komentare