To je to što me zanima!

Eko Kvarner: Vlada zaglupljuje i birokratizira, neodgovorni su

Udruga Eko Kvarner priopćenjem se obratila javnosti nakon Vladinog odbijanja da raspiše savjetodavni referendum o realizaciji projekta 'Plomin C'
Vidi originalni članak

Udruga "Eko Kvarner" smatra da je odbijanje Vlade RH da se raspiše savjetodavni referendum sasvim očekivani događaj i zgroženi su 'bizarnom argumentacijom' koja se pri tome koristi. 

 - U odgovoru Vlade RH udrugama "Labin Art Express XXI" i "Eko Kvarner" tvrdi se da bi referendum bilo potrebno raspisati na cijelom području RH i da nije jasno definirano referendumsko pitanje. Smatramo da su navedene teze nemušto izbjegavanje merituma problema kroz zaglupljujuće birokratiziranje, te i dalje smatramo da bi svaka iole odgovorna Vlada već odavno sama smatrala potrebitim konzultirati se sa svojim građanima (na području ugroze), ako ne i omogućiti im mogućnost odlučivanja kroz obvezujući referendum - stoji u priopćenju. 

Besmisleno je da Slavonci odlučuju o Labinštini

Besmisleno je, smatraju, da građani izvan zone negativnog utjecaja na okoliš i zdravlje (pa i živote) građana, na primjer u Dalmaciji i Slavoniji, tretiraju kao relevantan skup za dobivanje mišljenja (pa i direktno odlučivanje) o toj važnoj odluci. 

Udruga nadalje tvrdi da je iz dva nezavisna izvora došla u posjed dokumenta iz srpnja ove godine iz kojega je jasno vidljivo da postoji 'namjera da se onemogući razvoj korištenja obnovljivih izvora energije, sunca i vjetra'. 

'Imamo dokument'

 - Osim što se projekt "Plomin C" sam po sebi urušava, postaje sve jasnije i da je recentna energetska strategija RH sasvim promašena, jer (kao i što se najavljivalo) nije došlo do predviđenog naglog rasta potrošnje energije u RH, već do pada. Poveznica tog dokumenta s kontroverznim projektom "Plomin C" je očita potreba interesnih lobija da se onemogući sustavna tranzicija Republike Hrvatske prema postfosilnom društvu i decentraliziranim izvorima energije (kao što rade mnoge zemlje EU-a), te da se opravda i umjetno stvori potreba za velikim centraliziranim izvorima energije na fosilna goriva, a to je prvenstveno "Plomin C" - tvrdi Eko Kvarner. 

Idi na 24sata

Komentari 32

  • fabijus veliki 27.08.2013.

    Nema nama boljeg sutra sa ovakvim političarima!!! pa svuda u svijetu se gase takve elektrane jer su skupe i strašno zagađuju okoliš dok će ovi naši pametnjakovići to izgurati do kraja jer naravno imaju postotak ili će njihove tvrtke biti podizvođači itd...

  • 25.08.2013.

    Tri hrvatska jahača apokalipse: neznanje, nemar i lijenost. Svaki za sebe je smrtonosan, a udruženi su još jači! Nemamo šanse pred njima!

  • svjedok_vremena 25.08.2013.

    Cijelu bi Rvatsku trebalo proglasiti nacionalnim parkom i tako lijepo zastititi od bilo kakve promijene ili napretka.Mi se, svi ostali, prekvalificiramo u kuhare, konobare i ta zanimanja i da vidis miline.... Furesti samo dolaze s parinjama i hrane nas ..... divota.

Komentiraj...
Vidi sve komentare