To je to što me zanima!

Ekonomisti: Devalvacije kune neće biti zbog prevelikog duga

Stručnjaci su zaključili da je za promjenu tečaja kasno zbog golemog duga, koji bi slabljenjem kune samo porastao kao i broj nenaplativih bankarskih kredita
Vidi originalni članak

U četvrtak je probijen tečaj od 7,40 kuna za euro, prvi put nakon godinu i pol, unatoč intervencijama HNB-a i guvernera Željka Rohatinskog. Istovremeno, su ekonomisti upozorili da je politika stabilnog tečaja Središnje banke neodrživa kao i naša monetarna i fiskalna politika. Ekonomisti smatraju da precijenjena kuna obezvrjeđuje izvoz, smanjuje zaradu i potiče uvoz. 

Slavko Kulić s Ekonomskog instituta smatra da takva monetarna politika štiti interese stranog kapitala i uvoznog lobija, a u stečaj vodi hrvatsko gospodarstvo i društvo. Neki ekonomisti podržavaju postupno slabljenje kune jer bi nagla promjena tečaja utjecala na kupovnu moć građana i kredite, prenosi HTV

Stručnjaci su zaključili kako je za promjenu tečaja kasno zbog golemog duga Hrvatske, koji bi slabljenjem kune samo porastao kao i broj nenaplativih bankarskih kredita. 

Glavni ekonomist HZZ-a Darko Oračić rekao je za Večernji list da se zbog velike zaduženosti Hrvatska ne usuđuje devalvirati tečaj kako bi samostalno izašla iz krize, nego čeka da se 'umilostive' inozemni kreditori.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • panika135 26.11.2010.

    rohatinsky je zakon hahahahahahahahahahahahhahaha

  • boris bauman 26.11.2010.

    g.Rohatinski!Vi ste toliko cijenjeni u svijetu!!!zasto dopuštate da Vas jaca i šuker isprepadaju?????OKRENITE PLOČU-VRIJEME JE!!!!!IMATE PODRŠKU NARODA!!!!!!

  • plavi cvijet 26.11.2010.

    Razni intelektualci, a među njima i ekonomisti se u ovih 20-tak godina nisu borili za boljitak u ovoj državi. Samo povremeno bi se čuo njihov slabašan glas i to kao kritika nakon neke krize. Što hoću reći? Ostavite vi Rohatinskog na miru. On radi svoj posao najbolje što zna i kakvim je političarima okružen, on je heroj, a ne samo stručnjak. Moja potajna želja je da on odabere ljude i osnuje stranku. Već bi im sad vjerovala.

Komentiraj...
Vidi sve komentare