To je to što me zanima!

Emmanuel Macron je postao novi predsjednik Francuske

Emmanuel Macron u nedjelju je preuzeo dužnost francuskog predsjednika na ceremoniji u Elizejskoj palači postajući tako u dobi od 39 godina najmlađi francuski vođa od Napoleona.
Vidi originalni članak

Centrist Macron (39), bivši investicijski bankar i ministar gospodarstva, u drugom krugu predsjedničkih izbora porazio je sa 66 posto osvojenih glasova kandidatkinju ultradesnice Marine Le Pen na izborima na kojima u drugi krug nisu ušli kandidati dvije najveće francuske stranke.

Postao je službeno predsjednikom nakon što je Laurent Fabius, predsjednik ustavnog vijeća i bivši premijer, pročitao rezultate predsjedničkih izbora.

Macron bi tijekom dana trebao imenovati novog premijera a vlada bi se trebala oformiti u utorak, kazali su izvori bliski novom predsjedniku.

Macron je u Elizejsku palaču stigao u nedjelju prijepodne gdje ga je dočekao predsjednik Francois Hollande. Nakon duljih privatnih razgovora Macron je ispratio Hollandea koji je mahnuo i sjeo u Citreon i napustio predsjedničku palaču.

Macron bi, prema najavama, do kraja tjedna trebao posjetiti francuske snage u Maliju u kojemu je Francuska vojno intervenirala 2013 kako bi uklonila militante Al Kaide. Prvi vanjskopolitički susret bit će, prema najavama, s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u ponedjeljak.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • sladana 15.05.2017.

    A baš su i imali neki izbor.

  • ivana105_1 15.05.2017.

    Macron, slatkice!!

  • Wimby 14.05.2017.

    Pametan izbor Francuza. Ne treba im radikalna Le Pen kojoj je cilj navodno osnaziti Francusku tako sto bi izlazila iz EU. Eto sad ce Britanija procvjetat, milijarde ce se slijevati u zdravstveni sustav, mozes mislit...

Komentiraj...
Vidi sve komentare