To je to što me zanima!

Erdogan proglasio izvanredno stanje: 'To je potrebno Turskoj'

Izvanredno stanje je potrebno kako bi se uklonila prijetnja što je prije moguće, rekao je Erdogan i dodao: 'To će ojačati vrijednosti demokracije, vladavine prava i slobode'
Vidi originalni članak

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je u srijedu izvanredno stanje koje će potrajati tri mjeseca.

- Izvanredno stanje je potrebno kako bi se uklonila prijetnja što je prije moguće - izjavio je Erdogan nakon sastanka u Ankari, javlja BBC.

Dodao je kako će to 'ojačati vrijednosti demokracije, vladavine prava i slobode'.

Podsjetimo, nakon propalog puča gotovo 60.000 vojnika, policajaca, sudaca, državnih službenika, profesora i nastavnika suspendirano je ili pritvoreno u Turskoj.

Erdogan kaže da se ta odluka ne kosi s ustavom Turske te da neće utjecati na fiskalnu godinu.

Prema odredbama turskog ustava, u vrijeme trajanja izvanrednog stanja, odluke donosi vlada, ali na čelu je predsjednik. a ne premijer. Odluke se donose dekretima sa zakonskom snagom, koje naknadno treba potvrditi i parlament.

Njemačka traži da se izvanredno stanje ukine što prije

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier pozvao je Tursku da ograniči izvanredno stanje nametnuto nakon neuspjelog pokušaja puča na nužan rok te da što prije ukine tu mjeru.

Steinmeier je reagirao priopćenjem na proglašenje izvanrednog stanja, tražeći od turske vlade da očuva vladavinu prava i osjećaj za proporcionalnost u odgovoru na pokušaj puča. 

- Uvođenje izvanrednog stanja još je jednom pokazalo da pokušaj puča ima dubok utjecaj na tursku politku i društvo - rekao je Steinmeier i dodao da Njemačka nastavlja pozivati Tursku da se suzdrži u reakciji na neuspjeli puč. 

- Vlada može djelovati samo ako je počinjen protuzakonit čin koji se može dokazati, ali ne i u slučaju sumnje u političku sklonost - rekao je.

- Ključno je da se uvođenje izvanrednog stanja ograniči na nužan rok i prekine što prije - rekao je Steinmeier. Takav je pristup, dodao je, u interesu Turske jer bi sve drugo razorilo zemlju i oslabilo je i na unutarnjem i na vanjskom planu

Idi na 24sata

Komentari 144

  • Zagi_Dr 21.07.2016.

    doviđenja demokracija, dolazi diktatura gora od Gadafijeve i Turska odlazi iz moderne europske zemlje u đamahiriju a kad se sjetiš da Ameri tamo imaju 50tak atomskih, svega ti dosta. Koliko su ti Erdoganovi đihadisti koji sad haraju Turskom pouzdani gospodine Obama?

  • Cipelcug 21.07.2016.

    Dobro režiran film. Kandidat za oskara!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Potep 21.07.2016.

    Turska će postati druga Sirija

Komentiraj...
Vidi sve komentare