To je to što me zanima!

EU odlučila: Zabrana cigareta s mentolom i drugim aromama...

Direktiva za duhanske proizvode prihvaćena je još 2014., ali je na snagu stupila tek danas. Želi se obeshrabriti mlade ljude da počinju pušiti, a slike na kutijama trebaju biti još eksplicitnije
Vidi originalni članak

U Europskoj uniji u srijedu je stupila na snagu zabrana cigareta s mentolom, u daljnjem pokušaju da se obeshrabri mlade ljude od počinjanja pušenja.  

Zabrana aromatiziranih cigareta i duhanskih proizvoda stupila je na snagu 2016. godine, no proizvodi s tržišnim udjelom većim od 3 posto - poput cigareta s okusom mentola - uživali su izuzeće do danas.

Regulacija je dio EU direktive za duhanske proizvode koja je prihvaćena 2014. godine nakon napornih pregovora, pritisaka industrije i pravnih izazova.

Direktiva je također naložila da cigarete i duhanski proizvodi na sebi sadrže još eksplicitnija zdravstvena upozorenja te da prekrivaju 65 posto prednjeg i stražnjeg dijela kutije. Države članice također mogu imati i ogoljena pakiranja. 

Pravila bi trebala smanjiti stopu pušenja među mladim ljudima. Europska komisija kaže da je pušenje najveći uzročnik prerane smrti u EU. U EU, 26 posto od ukupne populacije i 29 posto mladih Europljana između 15-24 godine puši, prema podacima komisije.

(jt)

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 20.05.2020.

    Idu mi na jetru psihičko zlostavljanje sa fotografijama na kutijama cigareta. Zašto ne stave ljude koji kopaju po kontejnerima, ili mlade na putu za Irsku, na glasačke kutije?

  • stiven 20.05.2020.

    Nevjerovatna glupost,kakve veze ima aroma u usporedbi sa nikotinom i svim drugim štetnim sastojcima?

Komentiraj...
Vidi sve komentare