To je to što me zanima!

EU Rusiji priprema 'pametne sankcije': Moramo maksimalno pojačati pritisak na njih

Detalji sankcija još nisu dogovoreni, ali mogle bi uključivati postupno ukidanje uvoza ruske nafte ili uvođenje carina na izvoz iznad određenog iznosa, navodi The Times riječi potpredsjednika EK.
Vidi originalni članak

Europska unija priprema "pametne sankcije" na uvoz ruske nafte, izvijestio je u ponedjeljak londonski dnevnik The Times, pozivajući se na riječi potpredsjednika Europske komisije Valdisa Dombrovskisa.

"Radimo na šestom paketu sankcija, a među opcijama razmatramo i neki oblik naftnog embarga", rekao je dužnosnik EK za The Times.

"Kada uvodimo sankcije, moramo to napraviti tako da maksimalno pojačamo pritisak na Rusiju i svedemo na minimum kolateralnu štetu koju ćemo sami pretrpjeti", naglasio je Ddombrovskis.

IZ MINUTE U MINUTU Lavrov: 'Rusija nastoji smanjiti značajan rizik od nuklearnih sukoba, situacija je ozbiljna'

Detalji sankcija još nisu dogovoreni, ali mogle bi uključivati postupno ukidanje uvoza ruske nafte ili uvođenje carina na izvoz iznad određenog iznosa, navodi The Times riječi potpredsjednika EK.

Rusija je najveći dobavljač nafte za Europu i u 2020. njezina nafta činila je četvrtinu europskog uvoza. Otprilike trećina bruto raspoložive energije u Europi proizvodi se iz nafte i naftnih proizvoda, u širokom rasponu sektora, od transporta do proizvodnje kemikalija.

RAT U UKRAJINI Ovo su mama i tromjesečna kći poginule u raketiranju Odese

Ukrajina i pojedine članice EU-a, uključujući i Poljsku i Litvu, zalažu se za embargo na rusku naftu i plin dok su Njemačka i Mađarska protiv te opcije u bliskoj budućnosti.

>>Događanja iz Ukrajine pratite ovdje

Trećina ruskih izvoznih prihoda generirana je prošle godine prodajom nafte i naftnih proizvoda. Europa trenutno troši oko 450 milijuna dolara ruske nafte i derivata dnevno, oko 400 milijuna dolara plina i oko 25 milijuna dolara ugljena, prema podacima think tanka Bruege.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Usora1 25.04.2022.

    “pametne sankcije”? da je eu imala pameti ovih problema ne bi imali, a samo je trebalo “pritisnuti” ukr da postuje sporazum koji je potpisala. Slijedeci ce biti katastrofalan a sporazuma nece ni biti na stolu. Svijet ovisi i o saudijskoj nafti (nista drugog i nema) ali ipak nije na listi za odstrjel, saudijci u jemenu cine i gore nego rusi u ukr ali to ignoriramo. U odesi pogine beba i na svim je naslovnicama, u jemenu deseci djece dnevno umre od gladi a to nikog ne zanima. Zasto? Ujak Joe je rekao da tako mora biti…

  • vilim1234 25.04.2022.

    Prvo cemo iskljuciti plin i naftu malim nebitnim drzavama da vidimo sta ce se desavati,nesto kao ispitivanja Doktora Mengelea

  • Dosadni Komarac 25.04.2022.

    Samo vi pritiscite.Kad vam putin zatvori plin onda ce biti super svima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare