To je to što me zanima!

EU se priprema na moguće migracije iz Afganistana

EU je pokušala reformirati svoj sustav migracija nakon izbjegličke krize 2015. i 2016., kad je u Europu stiglo više od milijun izbjeglica. Savez je sada spremniji na povratak migranata u njihove domovine ako im nije odobren azil
Vidi originalni članak

Europska unija priprema se na priljev tražitelja azila iz Afganistana, no hoće li se on i dogoditi ovisi o situaciji u toj državi, rekao je čelnik Frontexa, dodavši da je vjerojatniji dolazak Afganistanaca koji su u drugim državama.

Fabrice Leggeri, direktor Frontexa, europske agencije za graničnu i obalnu stražu, rekao je Reutersu da se ta institucija priprema za potencijalni priljev tradicionalnim rutama poput Turske i Grčke, ali i novim poput Bjelorusije koju Bruxelles optužuje da šalje ilegalne migrante preko granice. 

PODIŽU SE OGRADE Tvrđava Europa: Članice Unije sve više jačaju kontrolu granica

Frontex „prati što se događa“ u samom Afganistanu, no i u afganistanskim zajednicama u susjednim i drugim državama, rekao je Francuz, navevši pritom Iran, Pakistan, Tadžikistan, Tursku, Uzbekistan i Turkmenistan. 

- Hoće li ljudi koji trebaju međunarodnu zaštitu pobjeći iz Afganistana ovisit će o događajima u toj državi. No vjerojatnije je da će do Europske unije prvo probati stići afganistanske zajednice u inozemstvu - smatra Leggeri. 

EU je pokušala reformirati svoj sustav migracija nakon izbjegličke krize 2015. i 2016., kad je u Europu stiglo više od milijun izbjeglica. 

AKO NE SVLADAJU JEZIK Danci tjeraju migrante na rad: Nema socijale bez 37 radnih sati

Savez je sada spremniji na povratak migranata u njihove domovine ako im nije odobren azil. Leggeri je kazao kako je granična policija danas bolja u prepoznavanju države podrijetla nego što je bila prije šest godina. 

- Sad ne možemo vraćati Afganistance u Afganistan. Naravno da ne možemo. No možemo vraćati one koji glume da su Afganistanci - naglasio je Leggeri. 

Stručnjaci na vanjskim granicama EU-a sada znaju prepoznavati nacionalnost po dijalektu i načinu govora, rekao je.

Migracija Afganistanaca u Europu mogla bi postati dio europskog spora s Bjelorusijom koju Bruxelles optužuje da zrakoplovom dovodi ljude s Bliskog istoka, a potom ih ilegalno šalje preko granice, zbog čega je Litva ove godine zabilježila povećanje broja dolazaka od 1500 posto. 

APEL UN-A U Afganistanu kolaps osnovnih službi, uskoro bez hrane

Minsk, optužen da se tako osvećuje za europske sankcije uvedene zbog kršenja ljudskih prava, odbacuje tvrdnje da to čini. 

- Događaji s Bjelorusijom otvorili su svima oči - rekao je Leggeri. 

- Taj način poticanja migranata... Kriminalne mreže žele zaraditi, ali državne institucije to rade zbog geopolitike, a to je druga priča. O geopolitičkim faktorima ovisi hoće li, recimo, kriza u Afganistanu iz migracijske perspektive biti povezana s krizom u Bjelorusiji - zaključio je čelnik Frontexa.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • NonGMOwomen 09.09.2021.

    Jedan migrant kosta 2500 eura mjesecno. Stan, hrana, zdravstveno, odjeca, prijevoz, placeni racuni, mobiteli i internet.

  • Opsjena 09.09.2021.

    blaženi Orban i njegova ograda! kad kreće izgradnja naše, naime doniram 50 m za početak?

  • livija i ja 09.09.2021.

    Mi imamo isto susjedstvo koje ne čuva svoje granice i velikodušno ih nasele u blizinu naše granice ali to naše ne brine dok se svi drugi dižu ograde  naši pričaju bajke o nepropusnoj granici .

Komentiraj...
Vidi sve komentare