To je to što me zanima!

'Europa nas ponižava, nećemo štedjeti, idemo na referendum'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Tsipras je izjavio da će 5. srpnja biti održan referendum o prijedlogu međunarodnih kreditora. Grci će na referendumu odlučiti prihvaćaju li uvjete koje nude kreditori
Vidi originalni članak

Grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je da će 5. srpnja biti održan referendum o prijedlogu međunarodnih kreditora . Grci će na referendumu odlučiti prihvaćaju li uvjete koje nude kreditori - Međunarodni monetarni fond (MMF), Europska unija (EU) i Europska središnja banka (ECB).

POGLEDAJTE DRAMATIČNI IZLAZAK PREMIJERA S PREGOVORA:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Budu li grčki građani glasovali protiv prijedloga, Grčka bi mogla izaći iz eurozone .

Tsipras se u petak kasno navečer obratio naciji rekavši kako su uvjeti koje Grčkoj nude MMF, ECB i EU ponižavajući dok je zahtjeve za dodatnim mjerama štednje nazvao nepodnošljivima .

'Njima je cilj poniziti cijeli narod'

- Ovi prijedlozi očito krše europska pravila i osnovna prava na rad, jednakost i dostojanstvo te pokazuju da cilj nekih od partnera i institucija nije održivi dogovor već poniženje cijelog naroda - rekao je Tsipras.

Naglasio je da je referendum važan za buduće generacije, za povijest Grčke, suverenitet i dostojanstvo naroda.

Grčki premijer narodu se obratio nakon sastanka u Bruxellesu na kojem su mu vjerovnici ponudili produljenje postojećeg programa financijskog spasa za još šest mjeseci. Da bi ga dobio, Tsipras je morao prihvatiti novi paket mjera štednje.

I dok je Tsipras šokiran ponudom u tolikoj mjeri da je odlučio sazvati referendum , njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala ju je "vrlo velikodušnom".

Da bi referendum bio raspisan o tome konačnu odluku treba donijeti parlament. Glasovanje će se održati u subotu u podne, a za potvrdu odluke potreban je 151 glas .

Grci navalili na bankomate

Na izvanrednoj sjednici vlade, Tsipras je dobio jednoglasnu podršku za referendum. Iako ga možda i podržavaju, grčki građani ipak strahuju da bi odbijanje mjera štednje i eventualni izlazak iz eurozone mogli izazvati financijski krah zemlje .

Zbog toga su u noći na subotu pohrlili na bankomate ispred kojih su se stvorili redov i. Svi oni žele se dokopati svog novca strahujući od propasti bankarskog sustava.

Idi na 24sata

Komentari 291

  • ljubica ljubičica_1 28.06.2015.

    U potpunosti se slažem sa Grčkim premijerom.Neka narod odluči što želi!

  • MirelaŠukman 28.06.2015.

    grci su naivni ljudi i gotovani,a politicari su im lopovi i manipulatori,a hrvati nisu daleko za njima

  • 28.06.2015.

    Dugove treba vratiti svaka država ali ne nužno način kako kako Merkelica, MMF i sl. nalažu. Na našem primjeru (pa francuskom, talijanskom, britanskom itd) se pokazalo da su mjere "štednje" katastrofalne po svaku članicu. Britanci su na prvu naznaku krize negdje 2008. (možda griješim godinu) rekli da treba poticati javnu potrošnju da bi se kotač pokrenuo. Merkelica taj kotač zaustavlja i produbljuje krizu. Od kuda novci ako nitko ništa ne proizvodi, ne prodaje i ne kupuje - od banaka. Dalje zaključite sami.

Komentiraj...
Vidi sve komentare