To je to što me zanima!

Europska tragedija ili kako je Cameron uništio samog sebe

Smrtno ozbiljnog lica, britanski je premijer u petak izašao pred cijeli svijet i poručio mu da daje ostavku nakon za mnoge šokantnog rezultata tzv. 'Brexita'. No, mnogi tvrde da je krivica isključivo - njegova.
Vidi originalni članak

David Cameron obratio se naciji te prije nego što je objavio da daje ostavku, iskoristio je nekoliko floskula o tome kako Britanci mogu biti ponosni na demokraciju u kojoj žive, kao i na mogućnost da odlučuju o toliko bitnim stvarima. Objasnio im je kako je pred zemljom teško razdoblje pregovora koji će potrajati, prema nekim predviđanjima, oko sedam godina

Biti će to dug i mukotrpan proces posebno traumatičan za mlade kojih se više od 70% izjasnilo da žele ostati u Europskoj uniji. Mnogi od njih, ali i brojni politički analitičari uvjereni su da se sve ovo ne bi dogodilo da se Cameron nije malo previše 'zaigrao'. 

- Kada ti sudbina donese osvetu zbog ljudske gluposti ili slabosti, to se zvalo Grčkom tragedijom. No, bolje bi ime u ovom slučaju vjerojatno bila - Europska tragedija. Jer, dok je slomljeni David Cameron objavljivao svoju ostavku u petak ujutro, jedno mu je pitanje digurno mučilo ionako iscrpljeni mozak više od svih ostalih. Kako je moderni i liberalni konzervativni vođa koji je osvojio dva mandata nakon što je njegova stranka doživjela tri uzastopna poraza na kraju pokleknuo upravo zbog te stranke i europskog pitanja koje je često zamjerao svojoj stranci, piše Martin Kettle koji je za The Guardian 'secirao' gotovo cijelu Cameronovu političku karijeru, s naglaskom na odnos prema Europi.  

David Cameron je oduvijek, piše Kettle, bio 'mekani euroskeptik' koji je Tonyja Blaira nazivao 'euromanijakom'. On je o referendumu za izlazak iz EU ozbiljnije počeo govoriti 2007. godine, a kada je 2010. preuzeo vlast u koaliciji s proeuropskim liberalnim demokratima, referendum je pao u drugi plan. 

To je jako zasmetalo njegove suparnike koji su ga pretiskali sve snažnije. Godine 2012. Cameron je napokon popustio i objavio da je referendum neophodan, iako se potajno najvjerojatnije nadao da do njega nikada neće doći.

No, dogodila se Sirija, dogodila se izbjeglička kriza i rast antiimigrantske klime u Britaniji, ali i u cijeloj Europi. Brexit je na kraju 'upalio'. Za izlazak iz Europske unije glasovali su ruralni dijelovi Velike Britanije, Engleska, Wales, niže obrazovani i umirovljenici.  

Prije tri godine, komentirajući Cameronovo obećanje da će biti referenduma, Tony Blair se prisjetio komedije iz 1970-ih. 

- To me malo bodsjeća na komediju 'Vruća sedla' iz 1974. godine, kada šerif držeći pištol prislonjenim na svoj glavu kaže: 'Ako ne učinite što ja želim, propucat ću si mozak. 

Ovog tjedna, Cameron je učinio upravo to, zaključuje The Guardian.  

Idi na 24sata

Komentari 13

  • Preteznovedro 25.06.2016.

    To mi vuče na Erdoganovu demokraciju. Narod se izjasnio, a sad će ga bogatuni proglasiti glupim i neukim jer su izgubili ono što su zaradili izrabljivanjem tog istog naroda. Pljuc takva demokracija.

  • eon 25.06.2016.

    Vjerojatno je ovo već bilo pripremljeno,a referendum bio samo demokratsko pokriće.O ovako krupnim stvarima narod ne odlučuje.

  • ADZovce 25.06.2016.

    Kad smo mi ušli u EU svi pametni su već počeli razmišljati o napuštanju iste..

Komentiraj...
Vidi sve komentare