To je to što me zanima!

Europskom unijom počela predsjedavati Slovenija

U 2008. godini, hrvatski pregovori o ulasku u EU ulaze u odlučujući fazu, a u drugoj polovici godine mogao bi se nazrijeti kraj pristupnog procesa
Vidi originalni članak

Ove godine, u kojoj hrvatski pregovori trebaju ući u odlučujuću fazu, Europskom unijom će predsjedati Slovenija i Francuska, a tijekom slovenskog predsjedništva u prvoj polovici godine dominirat će pitanje Kosova i ratifikacija Lisabonskog ugovora.
U 2008. godini, hrvatski pregovori o ulasku u Uniju ulaze u odlučujući fazu, a u drugoj polovici godine mogao bi se početi nazirati kraj pristupnog procesa, koji bi trebao završiti negdje u prvoj polovici 2009. Da bi se pregovori mogli nastaviti i ubrzati iz Europske unije poručuju da treba riješiti pitanje Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP), koji u utorak stupa na snagu i za članice Europske unije, a kojemu se protive dvije članice Slovenija i Italija. Dva dana prije stupanja ZERP-a na snagu, europski povjerenik za proširenje Olli Rehn pozvao je da se to pitanje riješi čim bude formirana nova hrvatska vlada kako bi se izbjegle negativne posljedice na pregovore.
U prvoj polovici godine Unijom će predsjedavati Slovenija kao prva nova članica i bivša komunistička zemlja. Za tu zahtjevnu zadaću, Slovenija je angažirala oko 1500 ljudi, što čini oko 10 posto njezine državne uprave. U tih šest mjeseci u Sloveniji će biti održano oko 150 sastanaka, od kojih je 14 ministarskih, a svi će biti održani u bivšoj Titovoj rezidenciji na Brdu kod Kranja.
Ljubljana je najavila da će Slovenija biti jedna od prvih zemalja koja će ratificirati Lisabonski ugovor, potpisan sredinom prosinca prošle godine, kojim bi Europska unija trebala izići iz institucionalne krize i koji omogućava daljnje proširenje EU-a. Kao dio bivše Jugoslavije Sloveniju je zapalo da bude na čelu EU-a kada će se rješavati posljednje statusno pitanje nastalo raspadom bivše države. Slovenija je visoko na popisu prioriteta stavila europsku perspektivu zapadnog Balkana, a zbog stabilnosti u regiji, Ljubljana će se posebno zauzimati za ubrzanje puta Srbije prema Uniji.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • hipron 01.01.2008.

    Oduvjek su se srbi i kranjci više voljeli negoli hrvati i kranjci.Ali ne brinite čim Srbi uđu u EU.oni će se zauzeti za Hrvatsku.Dabome da idemo dalje,samo ne baš onako kako to kaže Smradac.Bem ti premiera koji svom narodu se u prvi dan nove godine neće obratiti,a nije komentiro ni Kirinov odlazak.Sanaderu Sroljo.

  • vemi 01.01.2008.

    Zar smo od Slovenije očekivali nešto bolje? Pa već nas godinama prcaju bez one stvari! IDEMO DOLJE!

  • buzdovan 01.01.2008.

    Nisam ni sumnjao da će kekeci intenzivno raditi na priključenju Srbije Uniji! I to zbog \"stabilnosti u regiji\"!? A ti isti Srbi najavljuju Šešelja kao premijera! Bravo za stabilnost, bravo za kekece!

Komentiraj...
Vidi sve komentare